Merkel: Ţările din Balcani au o „perspectivă clară de aderare la UE”, dar „drumul va fi lung”

by Genko Genko

Cancelarul german Angela Merkkel a apreciat că ţările din Balcanii de Vest au o „perspectivă clară de aderare la UE”, chiar dacă „drumul va fi lung”, într-un podcast difuzat sâmbătă.

„Susţinem aderarea. Pur şi simplu credem că nu avem nimic de câştigat dacă criteriile nu sunt respectate. Şi există criterii foarte clare pentru etapele de apropiere de UE”, a spus Merkel, care urmează să îl primească miercuri, la Berlin, pe premierul sârb Aleksandăr Vucici.

„Criterii clare, respectarea tratatelor (…), iar perspectiva pentru Blacanii de Vest este clară”, a enumerat ea.

Guvernul german a invitat, la sfârşitul lui august, toate ţările din Blacani la o Conferinţă la Berlin, a amintit ea, adăugând că Germania „se va angaja puternic pentru această regiune”.

Cancelarul a lăudat progresele înregistrate de către Serbia în privinţa Kosovo. Merkel a recunoscut că s-a îndoit „în urmă cu doi-trei ani”, dar acum „observăm progrese adevărate”.

După Grecia în 1981, Slovenia în 2004, România şi Bulgaria în 2007 şi Croaţia în 2013, mai sunt şase ţări din Balcani care nu au aderat încă la UE, şi anume Macedonia, Muntenegru, Serbia, Albania, Bosni-Herţegovina şi Kosovo.

CITIȚI ȘI...