Merkel îl avertizează pe Cameron: Am putea renunța la eforturile de a menține Marea Britanie în UE

Merkel îl avertizează pe Cameron: Am putea renunța la eforturile de a menține Marea Britanie în UE

Promisiunea făcută de premierul britanic David Cameron de a reduce numărul imigranților din țările Uniunii Europene care ajung în Marea Britanie ar putea-o determina pe Angela Merkel să renunțe la eforturile ei de a menține Regatul Unit în interiorul UE.

„Pentru prima dată, (David) Cameron îşi împinge ţara spre un punct fără întoarcere în privinţa apartenenţei sale la Uniunea Europeană, spre un punct din care” Berlinul nu se va mai lupta pentru menţinerea Marii Britanii în cadrul UE, relatează agențiile internaționale de presă, citând surse guvernamentale.

Potrivit normelor europene, toți cetățenii din statele membre ale UE au dreptul să trăiască și să muncească în orice țară din blocul comunitar. Dar Cameron este presat de conservatori să declare că Marea Britanie va ieși din UE dacă nu poate negocia concesii care să-i permită să reducă afluxul de imigranți din alte țări ale UE.

În condiţiile în care formaţiunea eurofobă Ukip înregistrează o creştere continuă, Partidul Conservator britanic, din care face parte Cameron, vrea să limiteze imigraţia în Marea Britanie. Premierul a anunţat că va organiza până în 2017 un referendum privind menţinerea Marii Britanii în UE, dacă va câştiga alegerile legislative din mai 2015.

În trecut, Merkel a spus foarte clar că, deși înțelege unele dintre solicitările Marii Britanii cu privire la UE — reducerea birocrației, de pildă — nu poate fi de acord cu încălcarea unui drept fundamental al UE, acela al liberei circulații a cetățenilor.

0