Merkel i-a cerut lui Putin să nu se atingă de Republica Moldova

by Genko Genko

Cancelarul german Angela Merkel i-a cerut preşedintelui rus Vladimir Putin, într-o discuţie la telefon, să nu încerce să destabilizeze Republica Moldova, a anunţat, luni, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Berlin, Steffen Seibert, conform The Wall Street Journal.

Atenționarea vine pe fondul mai multor reacții internaționale legate de situația din Transnistria. Astfel, duminică, comandantul suprem al Forțelor aliate ale NATO în Europa (SACEUR), generalul Philip Breedlove, a declarat că Rusia dispune de suficientă forță la granițele Ucrainei pentru a ocupa Transnistria în cazul în care decide să facă acest lucru.

Totodată, și ministrul ucrainean de externe, Andrii Deșcița, și-a exprimat îngrijorarea în acest sens: ”Rusia poate decide să conecteze Transnistria cu Crimeea şi cu Abhazia şi să formeze un coridor care ar crea o zonă de destabilizare puternică în Europa”, a avertizat şeful diplomaţiei ucrainene.

Luni și eurodeputatul român Monica Macovei a declarat că ”după ceea ce s-a întâmplat în Crimeea, Republica Moldova este următoarea în pericol, şi este într-un pericol real”.

În același context, puterea de la Chișinău dă toate asigurările că nu există absolut niciun pericol pentru Republica Moldova în regiunea transnistreană.

CITIȚI ȘI...