Merkel, atac voalat la Putin: Nu vrea să accepte că Ucraina are propriul drum

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, i-a cerut președintelui rus Vladimr Putin să recunoască evaluare OSCE asupra alegerilor din Ucraina, dând de înțeles că liderul de la Kremlin nu vrea ”să accepte că Ucraina își alege în mod liber propriul drum”.

„Aştept de la Rusia să respecte evaluarea fără nicio îndoială obiectivă a OSCE” asupra desfăşurării acestui scrutin, a declarat ea pentru ediţia de vineri a cotidianului Saarbrücker Zeitung. „Rusia face parte şi ea din această organizaţie”, a subliniat ea.

Berlinul consideră alegerile de duminică – pe care o parte a Ucrainei şi Moscova le contestă – drept o etapă majoră în stabilizarea ţării.

„Cum se vor desfăşura alegerile, OSCE va evalua acest lucru, iar toţi trebuie să respecte judecata sa”, a apreciat Merkel. Organizaţia pentru Cooperare şi Securitate în Europa (OSCE) „se află la faţa locului cu una dintre cele mai mari misiuni de observare din istoria sa, (iar) din nefericire Rusia a refuzat să trimită observatori, deşi a fost invitată să participe” la misiune, a subliniat cancelarul.

„Ceea ce observăm cu toţii este faptul că pare dificil ca liderii ruşi să accepte că Ucraina, o ţară vecină, îşi alege în mod liber propriul drum”, a adăugat Merkel.

„Toţi cei care contestă legitimitatea liderilor ucraineni actuali trebuie să aibă un interes în construirea unei noi legitimităţi, iar acest lucru poate să aibă loc numai prin alegeri”, a declarat joi şeful diplomaţiei germane Frank-Walter Steinmeier, într-o discuţie cu jurnalişti din cadrul Asociaţiei Presei Străine la Berlin. „Toate părţile este necesar să aibă interesul ca alegerile să fie cât mai juste posibil”, a adăugat el.

Armata ucraineană a suferit joi cele mai importante pierderi de la începutul operaţiunii pentru preluarea controlului asupra estului ţării de la separatişti proruşi, 17 militari fiind ucişi cu trei zile înainte de alegerile prezidenţiale.

Acest scrutin intervine după şase luni de criză politică, o perioadă în care ţara a ajuns pe marginea războiului civil şi divizării.

Separatiştii au promis că vor împiedica scrutinul în est, unde aproximativ două milioane de alegători ar putea să întâmpine dificultăţi în a-şi exprima opţiunea.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...