Medvedev acuză UE că încearcă să saboteze proiectul Nord Stream-2

Medvedev acuză UE că încearcă să saboteze proiectul Nord Stream-2

Prim-ministrul Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat marți că tentativele Uniunii Europene de a reglementa proiectul gazoductului Nord Stream-2 „seamănă” cu o încercare de a forța Rusia să abandoneze acest proiect, informează agenția de presă Interfax.

„Abordarea noastră cu privire la implementarea acestui proiect nu s-a modificat până acum. Acesta nu este un instrument politic, este un proiect comercial normal având ca obiectiv garantarea securității energetice a Europei”, a declarat Medvedev.

Recent, Comisia Europeană a propus extinderea regulilor care se aplică pentru piața energetică internă a UE și pentru gazoductele offshore, aceasta fiind ultima încercare de a reglementa proiectul Nord Stream-2. Cu ocazia prezentării noilor propuneri, vicepreşedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, a apreciat că Nord Stream 2, pe care l-a descris drept un „proiect controversat”, nu ar trebui să fie construit într-un vid juridic.

Rusia intenționează să construiască gazoductul Nord Stream-2, o conductă care va face legătura între Rusia și Germania via Marea Baltică, însă proiectul Rusiei s-a lovit de rezistența unor state membre ale UE, în special a fostelor state comuniste precum Polonia. Aceste state susțin că Nord Stream-2 va duce la scăderea livrărilor de gaze prin Ucraina și creșterea monopolului Rusiei asupra pieței gazelor din UE.

0