Mașinile de lux ale primarilor din Republica Moldova: Zeci de milioane de lei pentru confortul funcționarilor

Mașinile de lux ale primarilor din Republica Moldova: Zeci de milioane de lei pentru confortul funcționarilor

Bugetele austere abia le mai permit să asigure strictul necesar pentru activitatea instituțiilor aflate în subordine, cu toate acestea autoritățile locale din Moldova își permit să cheltuiască zeci de milioane de lei pentru confortul funcționarilor care se plimbă cu mașini de serviciu.

Potrivit unui articol din Buletinul informativ „Bugete fără secrete”, primarii din Republica Moldova își permit să cumpere și să întrețină adevărate „bijuterii” pe patru roți.

Doar în 2016 și primele luni ale anului curent, autoritățile publice locale au cumpărat 51 de mașini care au costat peste 10,5 milioane de lei, arată datele Agenției de Achiziții Publice.

Printre primăriile care și-au cumpărat adevărate „bijuterii” pe patru roți se numără și Hârjăuca din raionul Călărași. Mașina de model „Dacia Duster” a fost achiziționată în octombrie anul trecut cu 333 de mii de lei.

Și primarul din Zâmbreni, Ialoveni se va plimba cu o mașină ce a costat bugetul local 349 900 de lei. Contractul de achiziție a fost semnat pe 10 martie curent. În aceeași zi, primăria a semnat și contractul de achiziție a produselor petroliere pentru anul 2017 în sumă de 110 700 de lei, mai arată sursa citată.

Pentru a avea parte de confort, alesul local din Rădeni, Strășeni, a fost gata să încheie și un contract de leasing, în sumă de 350 065 de lei, pentru achiziția unui automobil. „Nu se merită de îngropat toți banii odată. Acum primăria achită lunar câte 5 000 de lei și asta ne-a permis să nu perturbăm activitatea instituției”, a argumentat acesta.

Nici autoritățile raionale nu ezită să-și procure anual autoturisme noi, după ce în 2013 a fost modificată legislația și au primit dreptul să-și stabilească singure numărul de mașini și cantitatea de carburanți necesare pentru activitate.

Articolul integral poate fi găsit AICI.

Buletinul informativ „Bugete fără secrete” apare în cadrul inițiativei „Localități transparente, competitive și sustenabile financiar”, implementată de IDIS „Viitorul”, în parteneriat cu Institutul pentru Reforme Economice și Sociale din Slovacia (INEKO).

0