Mariana Durleșteanu spune de ce și-a retras candidatura pentru funcția de prim-ministru

by D M
Distribuiti mai departe...

Mariana Durleșteanu spune că a acceptat, în luna februarie, propunerea socialiștilor de a fi desemnată în calitate de candidată la funcția de prim-ministru pentru că „și-a dorit să facă o schimbare în interiorul Guvernului pentru ca mai târziu să nu regrete votul oferit în alegerile prezidențiale”, însă, ulterior, și-a retras candidatura motivând că „în Moldova nu există voința politică și asumare de răspundere pentru ca să fie făcute lucruri bune”, ci, pitrivit ei, există „doar interese personale și de clan”.

Într-un mesaj postat pe Facebook joi dimineață, Durleșteanu spune că a acceptat propunerea socialiștilor întrucât aceștia au 37 de mandate în Parlamentul de la Chișinău, dar și pentru că „și-a dorit o schimbare în Guvern”.

Tot în postarea făcută, Mariana Durleșteanu a venit și cu câte un mesaj pentru deputații Ilan Șor, Andrian Candu și Pavel Filip, pe care i-a îndemnat „să mai citească încă o dată raportul Kroll” în legătură cu frauda bancară.

„Ca să liniștesc haiducii Candu și Filip voi veni cu mesaje ce țin de decizia luată.

1. Dl. Candu știe bine condiția din partea mea ce ține de susținerea partidului Șor , nu am nimic cu doamna Tauber sau alți oameni din această formațiune, dar a fost din start o poziție care a fost reiterată de mine.

2. Domnii Șor, Candu și Filip să mai citească odată raportul Kroll, căci pușcăria oricum este destinația finală.

3. Am acceptat invitația PSRM pentru ca sunt 37 de mandate și nu 15 Versus pokemonii.

4. Am dorit să fac o schimbare din interiorul Guvernului pentru ca să nu regret votul oferit în alegeri, dar am știut că pe la spatele meu se jucau scenarii diferite.

5. Poziția mea a fost clară din start, privind Guvernul tehnocrat fără oameni din fracțiuni. Chiar dacă acel Filip zice că nu este așa ceva , ba da – a fost Guvernul Cioloș.

6. Eu știu că prin voința politică și asumare de răspundere se pot face lucruri bune, dar aceasta nu există în Moldova cu regret, doar interese personale și de clan”, scrie Durleșteanu pe Facebook.

Mariana Durleșteanu, pe care socialiștii au înaintat-o la funcția de prim-ministru, a anunțat marți, 16 martie, că își retrage candidatura. Despre retragerea candidaturii ei la funcția de premier, Durleșteanu a anunțat printr-un mesaj publicat pe pagina ei de Facebook, în timp ce deputații fracțiunii PSRM se află, la Președinție, la consultările cu președinta R. Moldova, Maia Sandu.

Cei trei deputați, deocamdată, nu au reacționat la mesajul postat de Durleșteanu.

Anterior, Durleșteanu a declarat că la alegerile prezidențiale a votat pentru Maia Sandu.

„Eu tot ca și cei din diasporă am stat în ploaie cu mama mea de 72 de ani la alegerile prezidențiale ca să o votez pe Maia Sandu, și asta nu ascund pentru că a fost dolianța mea de a face o schimbare”, afirma Mariana Durleșteanu.

La 11 februarie curent, în timp ce prim-ministra desemnată, Natalia Gavrilița, își prezenta în plenul Parlamentului programul de Guvernare, PSRM a propus propriul candidat pentru funcția de premier. Despre asta a anunțat atunci președintele socialiștilor, Igor Dodon, care a declarat că Mariana Durleșteanu este candidata propusă de socialiști.

Președintele fracțiunii parlamentare a Partidului Socialiștilor (PSRM), Corneliu Furculiță, a anunțat că 54 de deputați – din PSRM, transfugii din „Pentru Moldova”, Partidul Șor și trei deputați independenți – au semnat pentru constituirea unei majorități parlamentare, pentru desemnarea candidatului PSRM pentru funcția de premier.

Ulterior, și Platforma DA a venit cu propriul candidat pentru funcția de premier, înaintându-l pe liderul Platformei, Andrei Năstase, la această funcție.

După ce Guvernul Gavrilița a obținut zero voturi în plen, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a chemat fracțiunile parlamentare la consultări.

În urma consultărilor, șefa statului a înaintat-o repetat pe Natalia Gavrilița pentru funcția de prim-ministră, declarând că „există dubii că acele persoane care și-au pus semnătura pentru susținerea candidatului PSRM pentru funcția de premier și-ar fi exprimat voința în mod liber”.

La 23 februarie, magistrații CC au declarat drept neconstituțional decretul președintei Maia Sandu privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier. Prin decizia magistraților CC, Înalta Curte obligă președinta să anunțe noi consultări cu fracțiunile parlamentare pentru desemnarea unui candidat la funcția de prim-ministru.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...

Comments are closed.