Mărfuri de peste 250 mii lei nedeclarate controlului vamal, depistate de echipele mobile ale Serviciului Vamal în sudul țării

Mărfuri de peste 250 mii lei nedeclarate controlului vamal, depistate de echipele mobile ale Serviciului Vamal în sudul țării

Trei cazuri de introducere ilegală în țară a bunurilor nedeclarate au fost depistate, pe parcursul unei zile, de către Echipele Mobile ale Serviciului Vamal, entitate cu competențe pe întreg teritoriul țării, care asigură cel de-al doilea filtru de control după cel de la trecerea frontierei. Valoarea capturilor este estimată la peste 250 de mii de lei.

Mărfurile au fost reținute în regiunea de sud a țării, după ce ofițerii Echipelor Mobile au stopat, la intervale de aproximativ două ore diferență, trei microbuze, conducătorii cărora figurau în baza de date a ofițerilor operativi ca fiind implicați în trafic ilicit cu bunuri tăinuite de la controlul vamal. În toate cele trei cazuri, informațiile vameșilor au fost confirmate de prezența mai multor loturi de mărfuri care nu au fost declarate la frontieră.

Potrivit anexelor aferente proceselor-verbale cu privire la efectuarea controlului vamal, în prima unitate de transport, care venea din Turcia, vameșii au depistat 23 de butelii din inox cu capacitatea de 50 litri, dintre care erau declarate doar 10.

În cel de-al doilea caz, obiectul documentării l-au constituit mai multe unități de tehnică de calcul, aparate foto și seturi de veselă din sticlă, care, conform datelor, erau procurate din Franța.

Un asortiment mai variat a fost consemnat în cazul celei de-a treia rețineri, în urma căreia vameșii au trebuit să inventarieze mai multe categorii de bunuri. Este vorba despre produse cosmetice, de îngrijire și de menaj, flori artificiale, instrumente pentru grădinărit, baterii alcaline, adezivi sau pungi din plastic. Mărfurile proveneau din regiunea Odessa, Ucraina.

Conform procedurii, loturile au fost indisponibilizate, iar persoanele – cercetate pentru încălcările comise. Verificările au fost extinse inclusiv în privința inspectorilor vamali care au autorizat trecerea respectivelor unități de transport. În acest sens, a fost inițiată o anchetă de serviciu pentru a elucida dacă este vorba despre eventuale complicități sau neglijență în serviciu. În cazul în care va fi stabilită culpabilitatea inspectorilor vizați, aceștia vor fi sancționați.

0