Marea Britanie și Spania nu exclud acordarea de sprijin militar Ucrainei

by Genko Genko

Criza din Ucraina trebuie să fie soluţionată prin dialog, au declarat joi, la Madrid, miniştrii afacerilor externe din Spania şi Marea Britanie, Jose Manuel Garcia-Margallo şi Philip Hammond, care au declarat că deocamdată nu se pune problema acordării de sprijin militar Kievului, dar că această poziție ar putea fi revizuită.

„Nu credem că în acest stadiu ar fi util de adus un sprijin armat forţelor ucrainene”, a spus Philip Hammond.

Omologul său spaniol s-a pronunţat pentru un „dialog franc şi deschis” şi a cerut Rusiei să respecte „integritatea teritorială a Ucrainei”.

„Nu există o soluţie militară care să fie acceptabilă, dar ne rezervăm dreptul de a ne revizui poziţia. Este clar că nu ne putem permite să lăsăm forţele armate ucrainene să se prăbuşească, chiar dacă eu cred că în prezent suntem departe de această situaţie”, a avertizat oficialul britanic, potrivit AFP.

Hammond a reafirmat că pentru moment poziţia Marii Britanii privind un ajutor militar pentru Ucraina nu se modifică, estimând că această chestiune nu este la latitudinea Uniunii Europene sau a NATO, ci a guvernelor naţionale.

Miercuri, ministrul britanic de externe a accentuat că, în cazul în care armistiţiul din Ucraina nu este respectat, atunci Europa ar trebui măcar să-şi extindă sancţiunile împotriva Moscovei.

„Am auzit în această dimineaţă că preşedintele (rus Vladimir) Putin face apel la forţele ucrainene de la Debalţevo să se predea. Acest lucru nu este deloc în spiritul a ceea ce s-a convenit săptămâna trecută şi demască adevăratele intenţii ale Rusiei”, le-a spus el reporterilor la Lisabona după o întrevedere cu omologul său portughez, Rui Machete.

CITIȚI ȘI...