Marea Britanie dorește ca schimburile de date cu UE să rămână „deschise” după Brexit

by Genko Genko

Marea Britanie dorește ca schimburile de date cu Uniunea Europeană să rămână „deschise” după ce țara va părăsi blocul comunitar, a indicat Ministerul pentru Brexit, prezentându-și joi poziția cu privire la acest subiect, transmite AFP.

„Fluxurile de date între Marea Britanie și UE sunt cruciale pentru prosperitatea noastră economică comună și pentru o cooperare mai largă, inclusiv între forțele de ordine”, afirmă ministerul, într-o notă de lucru.

Londra consideră că, „din acest motiv, este esențial ca, în cadrul viitorului parteneriat al Marii Britanii cu UE, să ne înțelegem pentru a permite continuarea unei circulații deschise a datelor, bazată pe încrederea reciprocă în normele noastre exigente în materie de protecție a datelor”.

Documentul mai arată că legislația britanică în materie „va fi conformă legislației europene’ în momentul ieșirii efective a țării din UE, în martie 2019, și că cele două vor fi „practic identice”, astfel încât ‘un model Marea Britanie — UE cu privire la schimbul și la protecția datelor personale ar putea (…) să aducă o stabilitate firmelor și autorităților”.

Ministerul pentru Brexit consideră, de asemenea, că ar fi „în interesul Marii Britanii și al UE să se înțeleagă la începutul procesului pentru recunoașterea reciprocă a cadrelor legislative în materie de protecție a datelor”.

Conform documentului, economia digitală în UE este estimată la 272 miliarde de euro în 2015, reprezentând aproape 2% din PIB-ul blocului comunitar, însă cifra ar putea urca la 643 miliarde de euro în 2020, respectiv peste 3% din PIB.

Tot potrivit estimărilor citate de minister, 75% din schimburile de date ale Marii Britanii se fac cu țări din Uniunea Europeană.

Negocierile între Bruxelles și Marea Britanie privind ieșirea acestei țări din UE au început în iunie asupra a trei subiecte cheie: drepturile viitoare ale cetățenilor europeni instalați în Regatul Unit, reglementarea financiară a Brexit-ului și frontiera irlandeză. O nouă sesiune de negocieri va avea loc săptămâna viitoare la Bruxelles.

CITIȚI ȘI...