Manifestație contra șomajului în Italia, soldată cu confruntări între poliție și protestatari

by Genko Genko

Ciocniri au izbucnit între poliție și sute de manifestanți la Torino, în timpul unei manifestații de 1 Mai contra șomajului și austerității în Italia. Demonstranții i-au atacat pe polițiști cu bombe fumigene în acest oraș industrial foarte afectat de doi ani de recesiune.

Mii de oameni au participat, de asemenea, la o demonstrație pașnică la apelul principalelor sindicate la Pordenone, unde închiderea unei fabrici de mașini de spălat a companiei suedeze Electrolux pune în pericol 1.300 de locuri de muncă.

„Noi auzim întotdeauna vorbindu-se de tăieri în Europa mai degrabă decât de investiții în ocuparea forței de muncă”, a declarat la eveniment Susanna Camussola, președinte al Confederației Generale italiene a Muncii, cel mai mare sindicat din țară.

torino-5_gal_landscape

La Roma, președintele Giorgio Napolitano a cerut un „răspuns puternic din punct de vedere al reformelor și politicilor publice”, la o urgență: locurile de muncă.

Pe contul său @pontifex, papa Francis a postat mesajul său de 1 Mai adresat guvernelor: „Cer tuturor celor care au responsabilități politice, să nu uitați aceste două lucruri: demnitatea umană și binele comun „.

Rata șomajului era de 12,7% din populația activă în luna martie, reprezentând o ușoară scădere față de luna februarie (13%), potrivit unei estimări preliminare publicate miercuri de Institutul Național de Statistică (Istat).

Italia a întors în cele din urmă pagina celei mai grave recesiuni de după război, cu o foarte ușoară creștere a PIB-ului în al patrulea trimestru al anului 2013, dar guvernul așteaptă o creștere de doar 0,8% în 2014.

CITIȚI ȘI...