Malmström: Corupția poate afecta apropierea Moldovei de UE

by Genko Genko

Comisarul European pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmström, s-a arătat îngrijorată de anumite domenii în Republica Moldova, afectate de corupție și care necesită a fi reformate.

Aflată într-o vizită la Chișinău, alături de Comisarul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş, Malmström a salutat, în cadrul unei conferințe de presă comune, alături de premierul Iurie Leancă și Dacian Cioloș, unele progrese pe care le-a făcut Republica Moldova în procesul de integrare europeană.

”Moldova este prima țară a Parteneriatului Estic care a obținut regim liberalizat de vize cu Uniunea Europeană pentru că a muncit mult. De asemenea, aceasta se datorează angajamentelor puternice din partea Guvernului, dar și sacrificiilor făcute de către cetățeni pentru a reforma țara. Acest lucru a fost făcut într-o perioadă relativ scurtă de timp. Și a fost clar pentru Comisie, cu mult timp înainte de Crăciun, că eram gata să mergem mai departe, am prezentat această propunere și a durat ceva timp. Sunt mulțumită că liberalizarea regimului de vize s-a produs pe data de 28 aprilie” a declarat Malmström.

Totodată, oficialul european și-a arătat îngrijorarea vis-a-vis de felul în care decurg lucrurile în anumite domenii.

”Cu toate acestea, suntem îngrijorați de domeniile care necesită să fie reformate. Prim-ministrul a enumerat, în acest sens, necesitatea aprofundării reformei justiției, prevenirii și combaterii corupției. Aceste schimbări sunt importante pentru aplicarea prevederilor Acordului de Asociere și a celui cu privire la crearea zonei de liber schimb”, a subliniat Cecilia Malmström.

Ea a încheiat dând asigurări că Uniunea Europeană va oferi tot suportul necesar reformării acestor domenii.

CITIȚI ȘI...