Malaysia Airlines 370: 11 teroriști au fost arestați, fiind suspectați de deturnarea avionului

by Genko Genko

Un grup format din 11 teroriști ai Al-Qaida au fost arestați sâmbătă și sunt interogați în legătură cu dispariția aeronavei Boeing 777 de pe cursa Kualua Lumpur – Beijing, cu 239 de oameni la bord.

Conform Daily Mail, suspecții au fost arestați în Kuala Lumpur și statul Kedah (autonomie în Malaysia), fiind suspectați că ar face parte dintr-o nouă grupare teroristă violentă care planifica să comită atacuri cu bombă în țări musulmane.

Interogatoriile vin după mai multe investigații la nivel internațional, conduse de FBI și MI6, care au cerut ca suspecții, cu vârste cuprinse între 22 și 55 de ani, printre care și studenți, să fie reținuți.

La aproape două luni de la dispariţia avionului malaezian cu 239 de oameni la bord, perioadă în care căutările s-au întins pe suprafețe de mii de km pătrați, suspiciunile privind un posibil act de terorism devin tot mai mari.

Un ofițer al Diviziei malaeziene pentru contra-terorism, a declarat sâmbătă că arestările de ieri au ridicat și mai mult nivelul privind suspiciunile comiterii unui act terorist în cazul zborului 370.

Indivizii reținuți ar fi recunoscut în cadrul anchetei că ar plănui atacuri teroriste, dar au negat că ar avea vreo legătură cu dispariția aeronavei.

Misterul crește și mai mult atunci când vine vorba despre o încărcătură misterioasă de la bord. Ar fi existat ceva – destul de consistent, de aproape 2,2 tone – nespecificat în documente. Compania a spus că încărcătura nespecificată a fost declarată ca ”accesorii radio”, dar în documente nu apărea ca atare. Aeronava mai avea la bord 4,5 tone de mangustan – un fruct exotic – și un transport de baterii cu litiu, care cântăreau 200 de kilograme.

Este ciudat că despre bateriile de litiu se știu foarte puține lucruri. Spre exemplu, nu se cunoaște producătorul acestora, iar despre așa-zisele ”accesorii radio” se știe chiar mai puțin. Tot ce e clar e că erau destinate unei companii din Beijing, iar responsabilă de transportarea acestora de pe aeroport era o altă companie chineză.

Detalii interesante apar și în cazul a 20 dintre cei 239 de pasageri aflați la bord. E vorba despre angajații unei firme de semiconductori din Texas, Freescale Semiconductor. Compania produce componente pentru sisteme de armament de înaltă tehnologie și sisteme de navigație aeriană. Firma respectivă are filiale în Kuala Lumpur și Tianjin, China.

Teoria conspirației merge mai departe, iar cei de la Daily Mail scriu că Freescale Semiconductor produce tehnologie ce ar putea face un avion să fie ”invizibil” și imposibil de detectat de către radare. Iar faptul că acele aproximativ 2 tone de ”accesorii radio” despre care nu se știe nimic pot fi elemente produse de compania americană, alimentează și mai mult speculațiile.

CITIȚI ȘI...