Majoritatea parlamentară a avut nevoie de 30 de minute pentru a asigura cvorum și a respinge moțiunea împotriva lui Chiril Gaburici

Majoritatea parlamentară a avut nevoie de 30 de minute pentru a asigura cvorum și a respinge moțiunea împotriva lui Chiril Gaburici

De cel puțin jumătate de oră a avut nevoie majoritatea parlamentară pentru a-și aduna toți deputații pentru a „vota” moțiunea simplă în privința ministrului Economiei și Infrastructurii Drumurilor, Chiril Gaburici, depusă acum o săptămână de către Partidul Socialiștilor din Republica Moldova. Astfel, după ce un minim de 51 de deputați au fost prezenți în sală, președintele Parlamentului, Andrian Candu, a pus la vot moțiunea simplă care însă nu a adunat niciun vot. Aceasta însă nu l-a împiedicat pe Candu să jubileze.

Încă până la încheierea dezbaterilor moțiunii înaintate de PSRM, mai întâi comuniștii, iar apoi și ceilalți deputați ai opoziției au părăsit sala de ședință a Parlamentului. Chiar și deputații socialiști, care au înaintat moțiunea simplă pe numele lui Gaburici au plecat de la ședință. Astfel, din lipsă de cvorum, Andrian Candu a fost nevoit să anunțe o pauză de „zece minute” care a durat însă nu mai puțin de jumătate de oră. După ce în sală au fost prezenți 51 deputați – numărul minim pentru a asigura cvorumul, președintele Parlamentului a pus la vot moțiunea, care însă nu a adunat niciun vot.

„Este pentru prima dată, cel puțin în experiența mea, când o moțiune simplă nu are niciun vot și asta denotă faptul în primul rând, cât de falsă și rea a fost făcută această moțiune că și cei autori care au avut-o au fugit de rușine. Vreau, în primul rând, să mulțumim Ministerului Economiei, ministrului Chiril Gaburici și colegilor care au venit și echipa, îi felicităm. Înseamnă că într-adevăr este un rezultat frumos și înseamnă că v-ați pregătit foarte bine. După cum vedeți nici opoziția nu mai stă nici măcar la vot”, a declarat Andrian Candu după punerea la vor a subiectului.

Înainte de a pune la vot, speakerul Parlamentului a precizat că „moțiunea simplă se adoptă cu votul majorității deputaților prezenți”.

Sala de ședințe înainte de a pune la vot moțiunea:

Atunci când a fost asigurat cvorumul:

0