Maia Sandu: „Regimul Plahotniuc-Dodon continuă să ne discrediteze pe plan extern”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Corespondența lui Dodon cu ambasadorii SUA și României demonstrează cât de dăunătoare pot fi ignoranța și aroganța acestuia pentru interesele naționale ale Republicii Moldova. De această părere este lidera Partidului Acțiune și Solidaritate Maia Sandu.

Reacția acesteia vine după ce Independent.md a intrat în posesia scrisorilor dintre Dodon și ambasadorii SUA și României, după ce președintele a blocat la începutul lunii februarie participarea militarilor moldoveni la o misiune comună cu NATO, în România, fără a informa autorităţile de la Bucureşti despre decizia sa, iar Daniel Ioniță și James D. Pettit au semnat o scrisoare comună, pe care i-au trimis-o lui Igor Dodon, acuzând o atitudine „neprietenoasă” din partea președintelui.

„Corespondența lui Dodon cu ambasadorii SUA și României demonstrează cât de dăunătoare pot fi ignoranța și aroganța acestuia pentru interesele naționale ale Republicii Moldova. O țară mică precum a noastră poate să-și promoveze interesele la nivel regional și internațional printr-o politică externă înțeleaptă, nu prin afișarea frustrărilor personale și a lipsei de respect în raport cu partenerii țării. Pe lângă toate, a privat militarii moldoveni de posibilitatea de a participa la instruiri. Regimul Plahotniuc-Dodon continuă să submineze instituțiile statului și să ne discrediteze pe plan extern”, se arată în reacția Maiei Sandu.

Citește și: (DOC) Exclusiv: Schimb dur de „amabilități” între președintele Dodon și ambasadorii SUA și României

În scrisoare, cei doi susțin că atitudinea lui Dodon „nu reflectă nicidecum substanța, angajamentul și contribuțiile susține ale SUA și României la consolidarea capacităților instituționale ale Republicii Moldova”.

Ambasadorii Ioniță și Pettit îl avertizează pe Dodon că astfel „armata Republicii Moldova va fi pusă în imposibilitatea asigurării unui grad corespunzător de instruire”.

În replică, Igor Dodon le-a amintit celor doi că „Republica Moldova este un stat suveran și independent” și că „Președinția nu acceptă comentarii din exterior și ingerințe în activitatea sa și în deciziile care sunt luate”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...