Maia Sandu, despre consensul larg cerut de partenerii externi: Singurul lucru pe care îl putem conveni este să păstrăm sistemul electoral actual

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Nu este prea clar cum vor fi aleși deputații în legislatura următoare a Parlamentului în cadrul scrutinului din 2018, dar totul depinde de societate și opoziția extraparlamentară. Totodată, consensul politic larg pentru modificarea sistemului electoral la care făceau referire reprezentanții Comisiei de la Veneția și ambasadorul UE la Chișinău, Pirkka Tapiola, este imposibil. „Respectiv, singurul lucru pe care îl putem noi conveni împreună este să păstrăm sistemul electoral actual, cu anumite îmbunătățiri”, consideră președintele Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu.

„Dacă noi vom reuși și ne vom mobiliza, astfel încât să oprim abuzul pe care încearcă să îl comită guvernarea Plahotniuc și Dodon, ajutați de alți deputați mai puțin responsabili, atunci putem să contăm pe alegeri relativ libere. Dacă nu îi vom opri, dacă îi vom lăsa să modifice sistemul electoral, rezultatele acestui scrutin din 2018 sau când va avea el loc, vor depinde nu de noi, ci de înțelegerea dintre Plahotniuc și Dodon”, a declarat Maia Sandu în cadrul unui interviu oferit pentru Radio Europa Liberă.

Potrivit liderului PAS, atât votul uninominal, cât și cel mixt, reprezintă de fapt același lucru – „o poartă deschisă larg pentru fraudarea alegerilor”. „Am vorbit de nenumărate ori care sunt aceste pericole. Sunt pericole care țin de modul în care vor fi desemnate aceste circumscripții. (…) Doi: e mult mai ușor să cumperi, să manipulezi oameni pe circumscripții mai mici. Şi am văzut aceasta de-a lungul anilor. E foarte clar că prin această înţelegere între Plahotniuc şi Dodon, ei, practic, au împărţit voturile în următorul Parlament. Nemaivorbind de faptul că va fi o campanie mult mai scumpă, dacă se adoptă votul uninominal, decât dacă se păstrează sistemul actual”, a spus Sandu.

Cât ține de „argumentul PD” potrivit căruia cele 200 de persoane care au protestat împotriva modificării sistemului electoral sunt prea puține comparativ cu cele 850 de mii de persoane care au semnat pentru modificarea acestuia, liderul PAS susține că acesta nu ține. „Noi, cei 200 de oameni, probabil, un pic mai mult, care am ieșit ieri în stradă, suntem oameni vii. Eu mă întreb câte din semnăturile PD pot să iasă în stradă? Pentru că această cifră de 800.000 este, iarăși, o mare minciună. Cine a văzut aceste semnături? Nici nu cred că există un asemenea număr de semnături. O parte din semnăturile care există nu sunt autentice, pentru că au fost colectate fie forţat, fie au fost puse numele oamenilor, fără ca aceştia să ştie. (…) Deci, această cifră de 800.000 este o falsitate. Eu voi crede că este un lucru adevărat doar atunci când îi voi vedea pe aceşti 800.000 de oameni ieşind în stradă şi spunând că da, ei sprijină votul uninominal”, a conchis președintele Partidului Acțiune și Solidaritate.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...