Maia Sandu, de 1 septembrie: Sistemul educațional din Republica Moldova trebuie salvat, nu sărbătorit

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Sistemul educațional din Republica Moldova trebuie salvat, nu sărbătorit, spune fosta ministră a Educaţiei, Maia Sandu, în contextul zilei de 1 septembrie.

„Astăzi ar trebui să sărbătorim școala, educația, în general. Doar că, din păcate, sistemul educațional din Republica Moldova trebuie salvat, nu sărbătorit. Insuficiența de cadre didactice, atacurile politice asupra oamenilor din sistem, abandonarea reformelor de către guvernare, proasta finanțare au adus sistemul educațional într-o situație dramatică. Această guvernare bicefală, în care, pe de o parte, Igor Dodon promovează deschis, prin exemplul propriu, ignoranța, iar, pe de altă parte, PD folosește sistemul educațional pentru a-și promova agenda îngustă de partid și pentru a construi scheme prin care să se căpătuiască cu bani publici, reprezintă cel mai mare pericol pentru sistemul educațional. O guvernare care ajunge la putere prin minciună și care folosește propaganda pentru a se menține la putere nu are nevoie de o societate educată, care să gândească liber”, se arată în mesajul Maiei Sandu.

În context, aceasta solicită să sărbătorim cadrele didactice care, în pofida tuturor dificultăților, reușesc să-i ajute pe copii și tineri să învețe să facă diferența dintre adevăr și minciună, care știu cum să le stimuleze curiozitatea, să-i ajute să-și descopere pasiunile și să-i încurajeze să-și urmeze visurile.

Citeşte şi: Moldova fără profesori şi copii: Peste 40% din dascăli au atins vârsta de pensionare, iar sistemul are peste 1.800 de cadre lipsă

„Haideți să sărbătorim oamenii din sistemul educațional care, prin exemplul propriu, îi învață pe tineri cum să-și trăiască viața cu demnitate. Haideți să-i susținem moral pe acești oameni de care, în mare parte, depinde viitorul copiilor acestei țări. Haideți să ne ajutăm copiii să crească drepți într-o țară condusă de o guvernare strâmbă”, se mai arată în mesajul fostei ministre a Educaţiei.

E de menţionat că, peste 42 la sută din cadrele didactice sunt profesori care au atins vârsta de pensionare, sistemul are lipsă de este 1.800 de cadre didactice, iar numărul copiilor care au trecut, astăzi, pentru prima dată pragul școlii a scăzut dramatic, de la 400 de mii în anul 2010, la 330 de mii în acest an.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...