Maia Sandu, audiată la Procuratură: „Nu am făcut niciun denunț fals pe numele lui Plahotniuc”

Maia Sandu, audiată la Procuratură: „Nu am făcut niciun denunț fals pe numele lui Plahotniuc”

Lidera Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, a fost audiată astăzi de procurori pe cazul denunțului depus împotriva oligarhului şi liderului Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vlad Plahotniuc, privind uzurparea puterii în stat. Sandu respinge ideea că a depus un denunț fals aşa cum s-a speculat anterior în presă şi spune că în termen de 30 de zile Procuratura Generală va lua o decizie dacă va porni sau nu urmărire penală pe acest caz. Sandu cheamă persoanele care deţin alte informații decât cele prezentate de PAS în denunț despre uzurparea puterii de stat de către Plahotniuc să se adreseze la Procuratură, urmând a depune mărturii pe acest caz.

„A fost prima ședință în care am fost audiată în calitate de martor, am reiterat lucrurile pe care le-am scris în acest denunț. Nu am oferit prea multe detalii, deoarece noi credem că este de datoria Procuraturii să analizeze fiecare din lucrurile pe care le-am invocat în denunţ şi am semnat un proces verbal. Mi s-a promis că în decurs de 30 de zile se va lua o decizie pe proces, dacă se deschide o cauză penală sau nu”, a spus Maia Sandu după audieri.

Aceasta spune că denunțul conține informații culese din presă privind traficul exercitat de Plahotniuc asupra oamenilor politici şi alte fapte care atestă că acesta a subjugat puterea legislativă, executivă şi judecătorească.

„Dosarul conţine ceea ce am cules din spațiul public despre uzurparea puterii legislative şi faptele care ţin de uzurparea puterii executive şi judecătorești. Toate sunt importante, începând de la faptele apărute în presă cu privire la coruperea şi șantajarea deputaților şi ceea ce am văzut că un număr impunător de deputați din alte partide au devenit membri ai PD sau sprijină această guvernare”, a spus lidera PAS precizând că în denunț sunt şi „exemple că Plahotniuc ia decizii în numele Guvernului şi a justiției, imixtiunea în lucrul Procuraturii şi judecătoriilor.”.

Lidera PAS spune că, pe viitor, așteaptă ca procurorii să audieze martori care de-a lungul timpului au spus că acest stat este capturat şi „să ne spună ce fac mai departe”. „Nu am venit cu o mapă de documente, toate referințele pe care le-am făcut în acest denunț sunt informații culese din presă, declarațiile unor politicieni, dar credem că Procuratura trebuie singură că se documenteze. Noi am adus copii, dar Procuratura trebuie să investigheze originalul”, a adăugat Maia Sandu.

În context acesta a făcut apel către persoanele care deţin alte informații decât cele prezentate de PAS în denunț despre uzurparea puterii de stat de către Plahotniuc să se adreseze la Procuratură, pentru a depune mărturii pe acest caz.

„Dacă sunt oameni care deţin probe suplimentare care atestă că Plahotniuc a uzurpat puterea de stat să vină la Procuratură şi să prezinte aceste fapte. Să vorbească despre alte cazuri decât cele pe care le-am raportat noi”, a spus Sandu respingând ideea că a depus un denunţ fals. „Nu am făcut niciun denunţ fals. Dacă Procuratura nu va deschide un dosar penal, noi vom merge mai departe. Vom merge în organul superior al Procuraturii şi apoi vom merge mai departe în instanţă”, a conchis lidera PAS, Maia Sandu.

0