Mai mulți reprezentanți ai familiilor regale, prezenți la funeraliile Regelui Mihai

Mai mulți reprezentanți ai familiilor regale, prezenți la funeraliile Regelui Mihai

Mai mulţi reprezentanţi ai unor familii regale europene, printre care Prinţul Charles al Marii Britanii şi fostul Rege Juan Carlos al Spaniei, au asistat sâmbătă în România la funeraliile Regelui Mihai, mort în Elveţia la 96 de ani, comentează agenţia France Presse.

Un ultim omagiu i-a fost adus monarhului în cursul dimineţii la Bucureşti în prezenţa a mii de români adunaţi în Piaţa Revoluţiei cu flori şi lumânări.

Ca un simbol, în spatele mulţimii s-a aflat balconul unde fostul dictator comunist Nicolae Ceauşescu şi-a susţinut ultimul său discurs în decembrie 1989, mai scrie AFP, reamintind că Regele Mihai a fost constrâns să abdice de către comunişti în 1947.

Cortegiul a ajuns apoi la Catedrala Patriarhală din Bucureşti, unde a fost celebrată o slujbă religioasă în prezenţa reprezentanţilor mai multor familii regale din Europa, printre care Prinţul Charles, Juan Carlos I, Marele Duce Henri de Luxemburg, Regele Carl al XVI-lea Gustaf al Suediei, Regele Simeon al II-lea al Bulgariei şi Regina Anne-Marie a Greciei.

Regele Mihai va fi înmormântat în cursul serii la Curtea de Argeş, unde se află mormintele Regelui Ferdinand şi Regelui Carol al II-lea, bunicul şi, respectiv, tatăl său.

Numeroşi români au însoţit sicriul până la catedrală, unii scandând timid sloganul: “Monarhia salvează România!”.

După anunţul decesului fostul monarh, mort la Aubonne, în Elveţia, omagiile populare au fost numeroase, semn al afecţiunii românilor pentru această figură respectată, pe fondul discreditării masive a clasei politice naţionale, adaugă agenţia franceză de presă.

0