MAI MULŢI ACTIVIŞTI CIVICI CER INSTITUIREA MORATORIULUI LA PRIVATIZAREA ÎNTREPRINDERILOR DE STAT

by D M
Distribuiti mai departe...

Mai mulţi activişti civici cer instituirea în Moldova a moratoriului la privatizarea întreprinderilor de stat, temându-se că SA „Metalferos” ar putea ajunge „în mâinile unor apropiaţi ai Preşedintelui Igor Dodon”.

Potrivit agenţiei INFOTAG, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, avocatul Ştefan Gligor a menţionat că, timp de 30 de ani, din cauza administrării frauduloase a proprietăţii statului, în special, a întreprinderilor şi cotei statului în multe societăţi pe acţiuni, precum şi din cauza concesiunilor dubioase, au fost furate sume de bani care depăşesc de câteva ori suma furtului bancar.

„Iniţiativa Partidului Socialiştilor şi a lui Dodon de a privatiza „Metalferos” este alarmantă. Credem că în spatele acestei iniţiative se ascund interese personale, legate de îmbogăţirea ilicită”, a spus el.

Analistul politic Victor Ciobanu consideră că iniţiativa de a privatiza „Metalferos” este legată de „febra preelectorală” şi de nevoia urgentă de a aduna bani în bugetul de stat pentru a acoperi numeroasele iniţiative ale Preşedintelui înainte de viitoarele alegeri.

„Este evident că bugetul de stat nu poate acoperi toate promisiunile populiste ale lui Dodon pe care le-a făcut, le face şi intenţionează să le facă pe tot parcursul anului electoral. Un alt motiv este încercarea de a ascunde frauda în proporţii deosebit de mari care se produce la „Metalferos”. Dodon încearcă să acopere furtul, deoarece, potrivit presei, din 2007, directorul financiar al întreprinderii a fost o rudă a Preşedintelui. În 2013, şeful Inspectoratului Fiscal, Nicolae Vicol, a spus că doar în cinci luni, de la „Metalferos” au fost furate 700 de milioane de lei prin diferite scheme”, a amintit el.

Potrivit expertului în energetică, Sergiu Tofilat, PSRM şi PDM „nu au dreptul moral de a se ocupa de problema privatizării în Moldova, ele fiind implicate în tranzacţii dubioase”.

„În anul 2008, când actualul speaker Zinaida Greceanîi era prim-ministru, iar domnul Dodon era ministru al Economiei, a fost privatizat hotelul „Codru”. Preţul său de vânzare a fost de patru ori mai mic decât preţul de piaţă, iar statul a fost prejudiciat cu 160 mil. lei. Drept urmare, acest hotel a ajuns în mâinile lui Vladimir Plahotniuc (fostul preşedinte al PDM – „I.”) printr-o companie off-shore, iar contractul a fost semnat de Cristina Balan, care ulterior a devenit „ambasadorul PDM în SUA”. Dodon şi Greceanîi au declarat în repetate rânduri că au trimis la Aparatul Preşedintelui o scrisoare prin care au solicitat suspendarea privatizării, însă actualul şef al statului se află în funcţie de mai bine de trei ani, iar această scrisoare aşa şi nu a fost făcută publică”, a spus el, menţionând că reprezentanţii PDM de la Ministerul Economiei, la fel, au participat la concesionarea dubioasă a aeroportului din Chişinău

Fostul vicepreşedinte al Curţii de Conturi, Tudor Şoitu, a subliniat că toate informaţiile prezentate la conferinţa de presă au la bază probe şi pot fi considerate drept infracţiuni organizate săvârşite împotriva statului, cu participarea persoanelor cu funcţii de conducere.

Analistul politic Alexei Tulbure consideră că în întreaga istorie a independenţei Moldovei nu a fost realizată nicio privatizare care să fi dus la dezvoltarea întreprinderii, la creşterea veniturilor la bugetul de stat.

„În iunie 2019, Parlamentul a adoptat declaraţia privind uzurparea puterii în Moldova, pentru care au votat şi reprezentanţii PSRM, al cărui lider neformal este Dodon. Această declaraţie prevedea că uzurpatorii propriu-zişi sunt reprezentanţii PDM – Plahotniuc şi anturajul său. În privinţa acestor oameni trebuie efectuată o investigaţie pe faptul uzurpării puterii, dar liderul socialiştilor vine acum cu ideea de a privatiza o întreprindere de stat, care, potrivit presei, a fost principala sursă de bani pentru mituirea unei armate întregi de executori ai uzurpării puterii”, a spus el.

Politologul Stela Jantuan a menţionat că participanţii la conferinţa de presă nu sunt împotriva deetatizării, ci insistă pe efectuarea unei analize şi a unui audit financiar riguros, pentru ca vânzarea întreprinderilor de stat să fie transparentă şi în beneficiul cetăţenilor Moldovei.

Potrivit ei, procesul de vânzare a proprietăţii statului nu poate fi reluat până când nu va fi efectuată o analiză a eficacităţii contractelor anterioare şi a modului în care acestea au influenţat economia ţării.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...