Magistratul Curții Constituționale Victoria Iftodi îl va înlocui pe Alexandru Tănase în funcția de ministru al Justiției

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Actualul judecător la Curtea Constituțională, Victoria Iftodi, este candidatura Partidului Democrat la funcția de ministru al Justiției, după demisia lui Alexandru Tănase. Despre aceasta a anunțat președintele PDM, Vlad Plahotniuc, în cadrul briefing-ului săptămânal organizat după ședința săptămânală a Partidului Democrat din Moldova.

Potrivit lui Plahotniuc, Tănase a demisionat „în urma unei campanii de intimidare” și i-a mulțumit pentru faptul că a acceptat să fie parte a Guvernului Filip.

„Au fost analizate și candidaturile eventualilor candidați la funcția de ministru al Justiției. Biroul Permanent a decis. Candidatura este Victoria Iftodi, actual judecător la Curtea Constituțională. Vom face astăzi și un demers către președintele Igor Dodon să aprobe această candidatură”, a spus Plahotniuc.

Citiți și: Cine este și ce avere are supliantul lui Alexandru Tănase la Curtea Constituțională

Ulterior, întrebat ce se va întâmpla în cazul în care președintele Igor Dodon va refuza să o numească pe Victoria Iftodi în funcția de ministru al Justiției, președintele Parlamentului, Andrian Candu, a îndemnat „să așteptăm, să vedem care va fi reacția” lui. La fel, acesta a menționat că nu cunoaște cine o va înlocui pe Iftodi la Curtea Constituțională, anterior aceasta fiind numită de Guvern.

Este de menționat că Victoria Iftodi este cea care l-a înlocuit pe Alexandru Tănase la Curtea Constituțională, căruia i-a expirat mandatul la 14 aprilie 2017.

Vedeți și: Fostă ministră în perioada comunistă, desemnată judecător la Curtea Constituțională

Potrivit paginii web a Curții Constituționale, Victoria Iftodi este născută la 13 ianuarie 1969 în satul Lalova, raionul Rezina, Republica Moldova. A absolvit cu mențiune Facultatea de drept, Universitatea de Stat din Moldova (1993); a activat în calitate de specialist în Direcţia notariat şi avocatură a Ministerului Justiției; notar, lector invitat la Universitatea de Stat din Moldova (1993-2003); viceministru al Justiției (2003-2004), ministru al Justiției (2004-2006); reprezentant al Guvernului în relațiile cu Parlamentul și Curtea Constituțională (2003-2006). Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Republica Franceză și în Republica Algeriană (2006-2010); delegat permanent al Republicii Moldova la UNESCO (2006-2010); reprezentant permanent al Președintelui Republicii Moldova în Consiliul permanent al Organizației Internaționale a Francofoniei și la Uniunea Latină (2006-2010), membru al Consiliului de Integritate al Autorității Naționale de Integritate (2016 – mai 2017); judecător la Curtea Constituțională din mai 2017.

A activat în calitate de expert în cadrul grupului de lucru pentru elaborarea Legii cu privire la notariat, a deținut calitatea de membru în numeroase organe colegiale naționale și internaționale de specialitate: reprezentant în comisiile Uniunii Notariatului Latin (CAUE şi CAEM), membru al Consiliului Notarilor, membru al comisiei de accedere în profesia de notar (1995-2003) membru al Comitetului European pentru Cooperare Juridică al Consiliului Europei (CDCJ) (2003-2004); membru al Comitetului de Cooperare Republica Moldova – Uniunea Europeană (2004-2006).

A participat la elaborarea, promovarea şi implementarea actelor legislative privind reforma în domeniul justiţiei și drepturilor omului, a coordonat elaborarea Planului Național de Acțiuni în domeniul Drepturilor Omului (PNADO) pentru anii 2004-2008; a condus activitatea numeroaselor comisii guvernamentale pe segmentul drepturilor omului (Comisia privind executarea hotărârilor CEDO împotriva Republicii Moldova, Comisia pentru reabilitarea victimelor represiunilor politice, Comisia privind elaborarea rapoartelor din partea Guvernului în urma vizitelor Comitetului European pentru Prevenirea Torturii al Consiliului Europei etc.); membru a Comisiei Naționale pentru elaborarea și implementarea Planului individual de acţiuni al parteneriatului Republica Moldova – NATO (2006), membru al grupului interministerial pentru monitorizarea implementării Programului Comun de cooperare al Comisiei Europene şi Consiliului Europei pentru Moldova „Consolidarea reformelor democratice” (2005-2006).


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...