Made in China nu mai înseamnă ieftin; Salariile sunt mai mari decât în unele state din Europa

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Se pare că a produce în China nu mai implică de-acum costuri reduse în condiţiile în care costurile legate de forţa de muncă au avansat rapid în vastul sector manufacturier al ţării, scrie CNBC.

Muncitorii din fabricile chinezeşti sunt plătiţi acum mai bine decât oricând: salariile medii au atins 3,60 dolari pe oră anul trecut, urcând cu 64% faţă de anul 2011, potrivit da­telor firmei de cercetare Euro­monitor. Nivelul este de peste cinci ori cel al salariilor din India, apropiindu-se mai degrabă de cele din ţări ca Portugalia şi Africa de Sud.

Potrivit Financial Times, care citează aceleaşi date, salariile medii din sectorul manufacturier chinez le-au depăşit pe cele din ţări ca Brazilia şi Mexic şi le prind rapid din urmă pe cele din Grecia şi Portugalia.

Cifrele reflectă creşterea economică puternică a Chinei şi progresele făcute de această ţară în îmbunătăţirea nivelului de trai al celor 1,4 miliarde de locuitori ai săi. Iar unii analişti argumentează că creşterea productivităţii ar putea împinge salariile din sectorul manufacturier şi mai sus. Totuşi, din cauza creşterii rapide a nivelului salariilor, China ar putea de asemenea începe să piardă locuri de muncă în faţa altor ţări aflate în curs de dezvoltare, potrivit Financial Times. Datele evidenţiază în acelaşi timp problemele cu care se confruntă America Latină, unde salariile au stagnat şi uneori au scăzut în termeni reali, cât şi Grecia, unde salariile medii pe oră au suferit mai mult de o înjumătăţire, potrivit Euro­monitor. „Este remarcabil cât de bine a performat China comparativ cu restul lumii“, arată Charles Ro­bertson, economist-şef la Renaissance Capital, o bancă de investiţii cu accent pe pieţe emergente.

Muncitorii din sectorul manufacturier chinezesc se numără printre cei mai bine plătiţi dintr-o ţară unde distribuţia sala­riilor devine din ce în ce mai puţin egală. Însă nivelurile veni­tu­rilor sunt în creştere la nivelul întregii economii, sala­riul mediu în China pentru toate sectoarele crescând de la 1,50 dolari în 2005 la 3,30 dolari anul trecut. Nivelul este mai ridicat decât cel din Brazilia, Mexic, Columbia, Thailanda şi Filipine. Oru Mohiu­ddin, analist la Euromonitor, arată că nivelurile de productivitate ale muncitorilor chinezi au crescut chiar mai rapid decât salariile acestora, iar în acest context producătorii vor avea în continuare beneficii de pe urma operaţiunilor din China.

Robertson din cadrul Renaissance Capital remarcă însă că îmbătrânirea populaţiei Chinei ar putea duce la presiuni salariale în creştere în anii următori, potrivit Financial Times. Deocamdată, creşterea salariilor din sectorul manufacturier chinezesc se traduce în costuri mai mari pentru companiile cu linii de asamblare în China, scrie CNBC. Unele dintre acestea se gândesc să-şi relocheze operaţiunile, investind masiv în afara Chinei.

Din ce în ce mai multe companii chineze îşi construiesc fabrici în SUA, iar această tendinţă s-ar putea accelera dacă pre­şedintele Trump va taxa importurile, scrie Wall Street Journal.

O taxă ridicată impusă de SUA asupra importurilor de bunuri din China ar putea determina mai mulţi producători chinezi să-şi deschidă fabrici în SUA şi să se extindă acolo, în condiţiile în care aceştia se confruntă deja cu o serie întreagă de presiuni la nivel local legate de creşterea salariilor, cât şi majorarea preţurilor terenurilor şi electricităţii.

Investiţiile directe ale companiilor chineze în noi facilităţi de producţie din SUA, cunoscute şi drept investiţii „greenfield“, au crescut rapid în ultimii cinci ani. Din 2000 până în 2016, firmele chineze au alocat 8,6 miliarde de dolari pentru 778 de investiţii greenfield sau noi în SUA, potrivit datelor Rhodium Group citate de Wall Street Journal.

Anul trecut, companiile au cheltuit 1,4 miliarde de dolari pe 34 de proiecte greenfield, în scădere de la 1,8 miliarde în 2015, însă Rodium arată că cifra pe 2016 ar putea urca odată ce va fi clarificat progresul la unele proiecte mari.

În noiembrie, autorităţile de la Beijing au întărit controalele asupra companiilor chineze care încearcă să investească peste hotare, însă astfel de măsuri nu vor avea probabil un impact semnificativ asupra investiţiilor companiilor chineze în SUA din moment ce acestea vizează achiziţii de anvergură peste hotare care nu au legătură cu operaţiunile de bază ale investitorilor.

Companiile chineze investesc de asemenea în roboţi în încercarea de a compensa creşterea costurilor legate de forţa de muncă, potrivit lui Sean Darby, analist la Jefferies, citat de CNBC.

În condiţiile scăderii numărului de locuri de muncă disponibile şi creşterii nivelului de automatizare, specialiştii susţin că şomajul va deveni o problemă continuă, în special în condiţiile în care guvernul chinez se străduieşte să reorienteze a doua mare economie a lumii dinspre sectorul manufacturier către servicii.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...