Macron: Directiva UE privind lucrătorii detaşaţi, „o trădare a spiritului european în fundamentele sale”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Preşedintele francez Emmanuel Macron, aflat miercuri într-o vizită în Austria, a declarat că directiva Uniunii Europene referitoare la lucrătorii detaşaţi constituie „o trădare a spiritului european în fundamentele sale”, transmit AFP şi Reuters.

„Piaţa unică europeană şi libera circulaţie a lucrătorilor nu sunt menite să creeze o cursă în jos în ce priveşte reglementările sociale”, a declarat Macron, în prezenţa cancelarului austriac Christian Kern, în prima zi a mini-turneului său care va mai cuprinde România şi Bulgaria şi în care va susţine o înăsprire a prevederilor directivei.

„Tocmai acest lucru alimentează populismul şi erodează încrederea în proiectul european”, a mai spus Macron, pronunţându-se pentru o reformă care să-i protejeze mai bine pe cetăţeni europeni în faţa globalizării. Potrivit şefului statului francez, între Paris şi Viena există o „perfectă aliniere” a punctelor de vedere în acest dosar, ambele considerând că directiva favorizează dumpingul social în beneficiul statelor est-europene, conform Agerpres.

Mai târziu, după întâlnirea între liderii Franței, Austriei, Cehiei și Slovaciei, la Salzburg, președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul austriac Christian Kern, premierul ceh Bohuslav Sobotka și omologul său slovac Robert Fico au susținut o conferință de presă comună, prin care au anunțat că au convenit asupra principiilor de bază ale unui acord de reformare a situației lucrătorilor detașați din Uniunea Europeană.

Potrivit lui Macron, cele patru țări susțin limitarea duratei detașării în cadrul Uniunii Europene.

Reglementările europene actuale prevăd că lucrătorii detașați plătesc asigurările sociale și impozitele pe salarii la nivelul țărilor de origine, chiar dacă prestează activități în țări mai bogate, unde nivelul contribuțiilor respective este mai ridicat. Unele state europene susțin că astfel se creează o competiție neloială pe piața muncii, în timp ce altele consideră că este vorba despre un avantaj concurențial legitim.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...