Macron afirmă că SUA, Marea Britanie și Franța au intervenit în Siria pentru „onoarea comunității internaționale”

Macron afirmă că SUA, Marea Britanie și Franța au intervenit în Siria pentru „onoarea comunității internaționale”

Președintele francez Emmanuel Macron a apărat marți, la Strasbourg, într-un discurs rostit în fața Parlamentului European, loviturile aeriene lansate de Statele Unite, Marea Britanie și Franța împotriva locațiilor cu arme chimice din Siria, subliniind că cele trei state „au intervenit pentru onoarea comunității internaționale”, relatează AFP.

„Să privim principiile noastre și să ne întrebăm unde vrem să ajungem: aceste lovituri nu rezolvă nimic, însă ele pun capăt unui sistem cu care noi eram obișnuiți și anume, într-un anumit fel, tabăra dreptății ar fi devenit tabăra celor slabi”, a declarat Emanuel Macron în fața eurodeputaților.

Răspunzând la întrebările unora dintre eurodeputați privind Siria, șeful statului francez a declarat că Washingtonul, Londra și Parisul au intervenit în noaptea de vineri spre sâmbătă „pentru onoarea comunității internaționale, într-un cadru legitim, multilateral, într-o manieră țintită, fără victime” pentru „a distruge trei situri de producție și prelucrare a armelor chimice”.

El a precizat că Franța va continua „să depună eforturi pentru o soluție politică incluzivă pentru Siria, discutând cu toate părțile – Rusia, Turcia, Iran, regimul de la Damasc și toate forțele de opoziție – pentru a construi Siria de mâine și pentru a repara această țară”.

„Dar nu vom construi Siria de mâine dacă ne întoarcem privirea pentru a o lăsa regimului Bashar al-Assad şi aliaţilor săi după ce aceştia îşi vor termina munca murdară pe care o fac. Vă spun sincer”, a adăugat el, adresându-se deputaţilor europeni pe un ton combativ.

De asemenea, Macron „a invitat toate ţările să se alăture efortului umanitar de a ajuta populaţia civilă din Siria”.

Parisul a anunţat deblocarea a 50 de milioane de euro pentru a ajuta ONG-uri să intervină pe teren. Reprezentanţi ai acestor organizaţii neguvernamentale au fost primiţi luni seara la Palatul Elysee.

SUA, Franţa şi Marea Britanie au lansat în noaptea de vineri spre sâmbătă lovituri de represalii împotriva capacităţilor de producţie şi de stocare a armelor chimice ale regimului Bashar al-Assad, ca urmare a presupusului atac chimic din 7 aprilie în localitatea rebelă Douma, în Ghouta Orientală, în apropiere de Damasc.

Atacurile occidentale, de o amploare inedită, au intervenit în pofida prezenţei în Siria a anchetatorilor OIAC, care şi-au început duminică misiunea în cel mai mare secret. Aceşti experţi au mandat să ancheteze cu privire la eventuala utilizare a armelor chimice, dar nu şi să-i indentifice pe autorii presupusului atac.

0