Macovei: Prin modificările la Codul Audiovizualului se încearcă favorizarea trustului media controlat de Plahotniuc

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Inițiativele Parlamentului de modificare a Codului Audiovizualului au drept scop favorizarea trustului media controlat de către oligarhul Vladimir Plahotniuc și eliminarea altor radiodifuzori, susține directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente, Petru Macovei.

Potrivit lui Macovei, invitația președintelui Parlamentului, Andrian Candu, la dezbateri privind modificările la Codul Audiovizualului este una „deloc sinceră”.

„În presă au fost anterior investigaţii care au demonstrat că acest proiect de lege a fost elaborat de către PD în colaborare foarte strânsă cu actori interesaţi de pe piaţa media, fiind vorba de trustul General Media Group controlat de către Vladimir Plahotniuc şi agenţia de publicitate Casa Media, controlată de către acelaşi politician. Acest lucru denotă încercări de lobby din partea acestor structuri private. Luate în ansamblu, aceste lucruri demonstrează, aşa cum am spus, intenţia PD de a forţa adoptarea în Parlament, în scurt timp, probabil săptămâna aceasta sau viitoare, a propriei iniţiative, iar celelalte iniţiative, inclusiv cea a PL şi proiectul Codului Audiovizualului, probabil, vor fi lăsate pentru sesiunea din toamnă sau, în general, scoase de pe agenda parlamentului”, a declarat Macovei în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Macovei susține că, pe lângă eliminarea emisiunilor informative și analitice provenind din ţările care nu au ratificat Convenţia europeană privind televiziunea transfrontalieră sau nu sunt membre UE, PD urmărește și un alt scop.

„Ei bine, PD insistă ca radiodifuzorii autohtoni să fie obligaţi să aibă cel puţin opt ore de produs audiovizual autohton, adică creat aici, în Republica Moldova cu forţe intelectuale şi tehnice din ţara noastră, iar din aceste opt ore şase să fie difuzate în orele de prime-time, inclusiv patru în limba română. În principiu, nu e o idee atât de proastă, doar că trebuie să ţinem cont de realităţile din Republica Moldova. La momentul actual puţini radiodifuzori, din păcate, îşi pot permite să producă opt ore de produs audiovizual autohton.

Din punctul meu de vedere, este o încercare de a impune nişte condiţii de concurenţă neloială pentru ca instituţiile media controlate de către PD să elimine de pe piaţă micii radiodifuzori sau pe cei care nu-şi pot permite la acest moment să se conformeze noilor prevederi”, a precizat expertul media.

Petru Macovei este de părere că odată adoptate aceste modificări, există riscul să ne „pomenim într-o situație în care pluralismul va fi şi mai puţin decât există la moment”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...