„Lupii nopții”, gașca preferată a lui Putin – o mașinărie de ucis

by Genko Genko

„Lupii Nopții”, grupul de motocicliști apropiați președintelui rus Vladimir Puțin, părea până de curând doar o gașcă de bărbați care iubesc plimbările pe două roți.

Jurnaliștii de la Gazeta Polska au analizat legăturile pe care le au „Lupii” atât în Rusia, cât și în Europa de Vest, și au descoperit că membrii grupării nu sunt doar niște bărbați în haine de piele care au în comun pasiunea pentru motociclete.

„Lupii Nopții” este o rețea bine organizată, care recrutează sute de oameni gata să lupte cu brutalitate în orice condiții și să folosească orice tip de armă. Gruparea a fost construită de-a lungul mai multor ani, iar tentaculele structurii se întind acum într-o mulțime de alte state.

Activiști, dar și politicieni din Rusia au încercat să inducă în eroare opinia publică, transmițând frecvent mesaje care să arate că „Lupii Nopții” – motocicliștii preferați ai lui Puțin – nu sunt altceva decât niște… oi pe două roți.

Totuși, notează Gazeta Polska, lucrurile stau exact pe dos, iar membrii grupării sunt departe de a fi niște oi blânde. Motocicliștii fac parte și din „Wolf Holding of Security Structures”, o agenție de securitate condusă de Ghenadi A. Nikulov, un militar rămas în structurile de putere încă din perioadă sovietică. Recent, ministrul rus al Apărării chiar l-a decorat pe Nikulov cu o medalie, în semn de recunoștință pentru ajutorul sau în „recuperarea Crimeei”.

Agenția condusă de Nikulov oferă servicii de detectiv, protecție armată și neînarmată a clădirilor și spațiilor și instalarea de sisteme de monitorizare și urmărire. Pe site-ul agenției se găsește, de asemenea, o ofertă de „efectuarea controalelor în birouri, cu utilizarea unui detector de minciuni”.

„Lupii Nopții” sunt o structură independentă, care îi raportează direct lui Nikulov. Compania mai are însă departamente de pregătire specială, protecție a resurselor umane și finanțe. De remarcat este că departamentul de protecție are filiale pe lângă cele din Moscova, Tver și Volgograd, și în așa-numia „Novorusia” (părțile ocupate din Ucraina – n. red.). Mai mult, departamentele de securitate organizează, printre altele, cursuri de auto-apărare la Sevastopol, conduse de nimeni altul decât Alexander Zaldostanov, liderul „Lupilor”.

Afacerea „Lupii”, o poveste întortocheată

Acesta nu este, însă, sfârșitul afacerii „Lupii”. Motocicliștii au legături și cu Centrul Internațional Wolf pentru formare profesională specială. În acest caz, chiar logo-ul școlii este identic cu logo-ul raliului care intenționează să traverseze Polonia în câteva zile pentru a ajunge la Germania (motocicliștii ultranaționaliști „Lupii Nopții” plănuiesc să străbată o parte a Europei pentru a marca sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial și a reface către vest drumul Armatei Roșii spre Berlin).

Școala oferă cursuri de arte marțiale, iar pe site-ul oficial se arată că aceste cursuri ar fi fost create pentru „nevoile serviciilor speciale ruse”. Cursurile includ utilizarea cuțitului, pregătire psihologică și tehnică, precum și pregătire militară. Dacă mai adăugăm și abilități de a trage cu arma, avem profilul complet al unui absolvent al școlii Wolf.

Instruirea are loc în condiții dificile (de iarnă) și/sau într-un mediu identic cu teatrul de război. Creierul din spatele acestei școli pare a fi Denis Riauzov. Absolvent la rândul său al unei școli militare, el conduce cursurile Wolf din întreagă lume: Germania, Elveția, Serbia, Italia, Ungaria, și, evident, Rusia. Denis Riauzov, care este și membru în conducerea Wolf Holding – organizația amintită la începutul articolului – antrenează reprezentanți ai forțelor speciale, ai poliției, armatei, dar și civili.

Un alt fenomen interesant, arată sursa citată, este că pe lângă școlile de arte marțiale, există cluburi de motociclism din Europa de Vest, care sunt conectate la „Lupii Nopții”. De exemplu, filiala elvețiană a „Lupilor Nopții” își are sediul în Regensdorf, un cartier din Zurich. Și motocislitii din Elveția și-au anunțat participarea la raliul care ar urma să reconstituie traseul Armatei Roșii.

Și o gașcă de motocicliști din Daghestan a anunțat deja că va participa la raliu, traversând Polonia. „Vulturii Negri” sunt, de fapt, o filială a grupării „Lupii Nopții”.

„Conexiunile pe care le au ‘Lupii Nopții’ sunt extrem de periculoase și nu e vorba doar despre motociclete. Ei se ghidează după filosofii militare și au din ce în ce mai mulți ‘soldati credinciosi’. Conceptul nostru de război se reduce la ceea ce s-a întâmplat acum 70 de ani. Acum războiul arată cu totul altfel. Crimeea a fost un exemplu”, a declarat Jaroslaw Podworsk, un motociclist polonez, membru al organizației Pokolenie, care se opune vehement raliului organizat de „Lupii Nopții” și a criticat dur planul acestora de a tranzita Polonia.

În jur de 50 de motocicliști au de gând să plece spre Germania prin Minsk, Brest, Wroclaw, Brno, Bratislava, Viena, Munchen și Praga, încheindu-și călătoria pe 9 mai, la Berlin, cu o depunere de flori la monumentul soldatului sovietic din Treptow Park. Ei nu au primit vize pentru a tranzita țările UE. Cu toate acestea, ei au plecat deja de la Moscova.

CITIȚI ȘI...