Lukașenko se teme de repetarea unui scenariu ucrainean: Să ne apărăm independența

by Genko Genko

Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, și-a arătat îngrijorarea față de agravarea situației din Ucraina, îndemnând populația țării sale să-și apere independența prin ”toate mijloacele posibile”, relatează AFP.

”Noi nu locuim pe o insulă izolată din ocean. Toate tulburările politice, în special cele din Europa de est, ne vor atinge cu siguranță”, a declarat acesta în timpul unei alocuțiuni în fața Parlamentului.

„Trebuie să ne apărăm prin toate mijloacele independenţa ţării, dreptul sacru de a trăi pe propriul pământ şi de a avea propriul destin”, a adăugat el, aparent referindu-se la o ameninţare din partea Rusiei.

De la începutul crizei, Minskul s-a arătat foarte rezervat faţă de evenimentele din Ucraina şi la atitudinea Moscovei, recunoscând doar anexarea Crimeei la Rusia, notează AFP.

”Nimeni nu ne poate răsturna țara împotriva voinței noastre. Avem o economie puternică. Atât timp cât companiile noastre funcţionează mai mult sau mai puţin, nu va trebui să ne fie frică de niciun tanc”, a adăugat el.

Belarusul, care are granțițe atât cu Uniunea Europeană cât şi cu Rusia, este un stat cu regim autoritar a cărui economie este foarte dependentă de aprovizionările cu resurse energetice ruseşti. Această ţară face face parte din Uniunea Vamală promovată de Rusia şi în care se mai află Kazahstanul.

CITIȚI ȘI...