Lukașenko invită observatori NATO la manevrele militare ruso-belaruse

Lukașenko invită observatori NATO la manevrele militare ruso-belaruse

Exercițiile strategice comune ale forțelor armate ale Rusiei și Belarus – „Zapad-2017” – trebuie să fie efectuate în cele mai transparente condiții, să le permitem tuturor, inclusiv reprezentanților Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), să participe în calitate de observatori, a declarat președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, citat de Belta.

„Evenimentul viitor este absolut transparent și vă rog pe voi toți ca la acest eveniment în țara noastră totul să fie transparent și toate activitățile să fie disponibile nu numai pentru prietenii noștri din OTSC, CEEA, CSI, dar și pentru reprezentanții NATO”, a declarat Lukașenko luni, 20 martie.

Șeful statului belarus a menționat că Minskul nu are „nimic de ascuns și nu ar trebui să ascundă”. „Dacă membrii NATO doresc să fie prezenți la manevrele noastre, sunt bineveniți, mai ales că astfel de informații și de semnale deja primesc de la ei”, a spus Lukașenko.

Potrivit lui, situația internațională obligă îmbunătățirea în mod continuu a nivelului de pregătire a grupului regional de trupe pentru a proteja granițele vestice ale „statului uniuminal” (Rusia-Belarus). Președintele a adăugat că, în ciuda diferențelor dintre Moscova și Minsk cu privire la unele aspecte (inclusiv în sectorul gazelor naturale), Belarus nu va reduce cooperarea militară cu Rusia. „Dimpotrivă, doctrina este o demonstrație a stabilității în asigurarea securității celor două națiuni frățești”, a spus Lukașenko.

De asemenea, el a menționat că prezența trupelor rusești pe teritoriul Belarusului ar trebui să lase doar „emoții pozitive”. „Aceștia sunt oamenii noștri, împreună trebuie să apărăm securitatea noastră”, a spus Lukasenko.

Exercițiile militare comune „Zapad-2017” vor avea loc în luna septembrie a acestui an, în Rusia și Belarus.

Dalia Grybauskaite, președintele Lituaniei, republica vecină cu Belarus, a caracterizat exercițiile militare comune „pregătirea pentru războiul cu Occidentul”.

0