Lukaşenko: „Dacă Rusia va hotărî să cucerească Belarus, vom lupta”

by Genko Genko

Președintele Belarus Aleksandr Lukașenko este convins că ţara sa este capabilă „să ține piept dușmanului”, indiferent de cine ar fi acesta, a anunțat într-un interviu pentru agenției Bloomberg.

Deși Lukașenko susține că Federația Rusă nu va lupta niciodată împotriva poporului belarus, pentru că nu are niciun motiv întemeiat, acesta a ținut să menționeze că Belarus va fi capabil să se apere de orice agresiune externă, indiferent de unde vine.

„Cine vine la noi cu o sabie, de sabie va fi ucis. Vom lupta împotriva europenilor, americanilor, rușilor, împotriva tuturor celor care vor veni să ne cucerească” a spus Lukașenko.

„100% din belaruși își doresc să trăiască pe terenurile lor. Oamenii vor apăra țara lor dacă apare o astfel de necesitate”, a adăugat președintele belarus.

Lukasenko și-a exprimat încrederea că Belarus nu va intra în conflict cu Rusia, adăugând că războiul din Ucraina, a arătat Rusiei că, în lumea de astăzi, nu poți așa, pur și simplu, să ataci alte țări.

„Acest conflict a fost util pentru Rusia, dacă pot spune așa, pentru că Rusia s-a convins că să iei cu forța, să lupți cu țări vecine este periculos. Mai mult, este imposibil”, a spus el.

Acesta a pledat, totodată, pentru participarea directă a Statelor Unite în negocierile privind soluţionarea crizei din estul Ucrainei.

„Eu nu ştiu ce intenţii au americanii aici, în estul Europei, în Ucraina în principal, dar, dacă vor pace şi stabilitate, ar trebui imediat să intervină în acest proces”, a afirmat Lukaşenko într-un interviu pentru Bloomberg, se arată într-un comunicat al Preşedinţiei Belarusului.

CITIȚI ȘI...