Lufthansa oferă 250 mil. euro pentru o mare parte din flota și angajații Alitalia

Lufthansa oferă 250 mil. euro pentru o mare parte din flota și angajații Alitalia

Transportatorul aerian german Lufthansa a oferit 250 de milioane de euro pentru a prelua cea mai mare parte din flota și jumătate din angajații companiei italiene Alitalia, a declarat marți pentru Reuters o sursă din apropierea acestui dosar.

Alitalia, care a făcut profit doar de câteva ori în istoria sa de 70 de ani, a fost pusă sub administrare specială la începutul acestui an după ce salariații companiei au respins un plan de restructurare care prevedea diminuări de salarii și concedieri.

Lufthansa este una din cele șapte companii care au depus oferte angajante pentru Alitalia până la data de 16 octombrie.

Sursele citate de Reuters susțin că reprezentanți de la Lufthansa, inclusiv președintele diviziei italiene a transportorului german, Air Dolomiti, se vor întâlni joi cu cei trei comisari care sunt responsabili de administrarea Alitalia pentru a discuta oferta lor. „Va avea loc o întâlnire joi la care va participa și președintele Air Dolomiti, Joerg Eberhard. Aceasta nu este prima întâlnire cu comisarii. Lufthansa își va prezenta propriul plan”, a precizat una dintre surse, potrivit Agerpres.

Guvernul de la Roma este interesat de vânzarea în totalitate a Alitalia, chiar dacă precizează că pot fi acceptate oferte distincte pentru activitățile de zbor și cele de handling.

În schimb, sursele citate de Reuters susțin că Lufthansa ar vrea să preia un număr de 90-100 de aparate din flota de 123 de avioane a Alitalia. La rândul său, cotidianul italian Il Messaggero susține că grupul german nu este interesat de serviciile de handling ale Alitalia. În consecință, Lufthansa propune să preia doar aproximativ 6.000 din cei aproape 12.000 de angajați ai Alitalia.

Alitalia, odată un simbol al renașterii economice a Italiei după război, se chinuie în prezent să concureze pe piața sa internă cu companiile aeriene low-cost și trenurile de mare viteză. Autoritățile de la Roma au respins varianta naționalizării Alitalia însă soarta companiei este un subiect politic delicat şi orice restructurări dure solicitate de un investitor străin riscă să provoace ample proteste.

Pe lângă Lufthansa și compania britanică low-cost easyJet a făcut o ofertă pentru anumite active ale Alitalia. De asemenea fondul american de investiții Cerberus și-a exprimat și el interesul pentru Alitalia dar în afara procesului oficial de vânzare.

0