Lucruri neștiute și efecte nebănuite ale consumului de alcool

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cei mai mulți dintre noi au gustat măcar o dată un pahar de alcool. În cazul execeselor în materie de consum de băutură, efectele vizibile sunt unele cunoscute și se termină, de obicei, cu o mahmureală.

Site-ul Listverse prezintă însă o listă cu lucruri mai puțin cunoscute despre consumul de băuturi alcoolice.

Cine e mai predispus la alcoolism

Rasele umane reacționează în mod diferit la diverși factori externi, inclusiv la consumul de alcool. Procesarea alcoolului depinde de două enzime: acetaldehida (cunoscută ca etanal, determină rapiditatea cu care alcoolul este procesat) și alcooldehidrogenaza (care absoarbe alcoolul din organism).

Astfel, amerindienii și asiaticii sunt mai predispuși la probleme legate de alcoolism, deoarece au în organism mai multă acetaldehidă.

Alcoolul și radiațiile

Medicii le recomandă persoanelor expuse la radiații intense să ia iodură de potasiu. Aceasta e absorbită rapid de glanda tiroidă, pe care o împiedică să asimileze substanțele radioactive.

De asemenea, în locurile în care au avut loc accidente nucleare precum cel de la Cernobil, au început să circule povești conform cărora alcoolul ar proteja celulele de radiații. Astfel, muncitorilor li s-a recomandat să bea câte un pahar de votcă pentru fiecare două ore de expunere la radiații.

Totuși, studiile au arătat că băutura poate face mai mult rău celulelor afectate de radiații, singurul care are un efect pozitiv în acest sens fiind vinul roșu. Nu alcoolul din vinul rosu este cel care protejează corpul de radiații, ci resveratrolul din acesta, un antioxidant natural extrem de puternic.

Alcoolul poate crește performanțele sportive

Mulți sportivi de renume au avut probleme cu alcoolul, însă puțini pot recunoaște că bautura le-a mărit performanțele. Deși consumul de alcoolul este interzis în cadrul competițiilor sportive, există un sport în care el este recomandat.

Este vorba despre tir, deoarece studiile au demonstrat că, atunci când este consumat în cantități mici, alcoolul îmbunătățește capacitatea de a trage la țintă.

Pierderile de memorie

Unul dintre efectele neplăcute ale alcoolului este pierderea de memorie de scurtă durată. Contrar credinței populare, nu cantitatea de alcool baută ne face să uităm evenimentele care se petrec, ci viteza cu care consumi pahar după pahar.

Astfel, dacă bei bere o noapte întreagă, ai mai puține șanse să nu îți amintești a doua zi ce s-a întâmplat. În schimb, dacă torni pahar după pahar de tequila, e puțin probabil să mai știi a doua zi ce ai făcut cu o seară în urmă.

Oamenii inteligenți, mai predispuși la excese bahice

Numeroase studii realizate de americani și de britanici în ultima jumătate de secol au scos la iveală un lucru inedit. Este vorba despre faptul că o persoană este cu atât mai predispusă la consumul de alcool în exces cu cât este mai inteligentă.

Acest lucru poate fi legat de faptul că o persoană inteligentă are un job mai bine plătit, lucru care în corelație cu alți factori poate duce la alcoolism. În plus, dacă e să ne uităm în trecut, vedem că oameni precum Ernest Hemingway, Vincent Van Gogh, Winston Churchill sau Ceaikovski au consumat alcool în exces.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...