Lovitură dură pentru Rusia din partea UE: fără petrol şi gaz rusesc în Europa

by Genko Genko

Deputații europeni au decis, ca până la jumătatea anului 2014, să aibă deja un plan bine pregătit, care ar face posibilă renunţarea la resursele energetice ale Rusiei.

„Liderii UE au cerut Comisiei să elaboreze un plan de acţiune concret până în luna iunie”, a subliniat Van Rompuy, după încheierea summitului european de la Bruxelles, menţionând că trebuie apăsată pedala de acceleraţie „pentru reducerea dependenţei, în special faţă de Rusia”.

Van Rompuy a mai spus că, dacă UE nu întreprinde măsuri urgente, dependenţa sa faţă de importuri va ajunge la 80% pana in 2035 pentru consumul de gaz şi de petrol.

Liderii europeni au promis să renunţe sau cel puţin să scape de dependenţa energetică faţă de Rusia. În prezent, UE importă 32% din gaze şi 35% din petrolul necesar din Rusia, potrivit ultimelor date oficiale.

Declarații similare au fost făcute şi în august 2008, când Rusia a invadat cu armatele sale Georgia, fără însă a se întreprinde ceva concret. De data aceasta, UE a promis să stabilească un termen limită până în iunie cel târziu, pentru adoptarea planului de măsuri necesare pentru a diversifica sursele de energie din Rusia.

Independent aminteşte că, în condiţiile tensiunilor din Crimeea, președintele american Barack Obama a ameninţat joi Moscova că va viza “sectoare-cheie” ale economiei ruseşti ca represalii faţă de alipirea Crimeei la Rusia şi a anunţat sancţiuni vizând alţi 20 de oficiali şi o bancă.

CITIȚI ȘI...