Londra s-ar putea oferi să plătească 20 de miliarde de euro pentru Brexit. Berlinul afirmă că nu a primit oferte concrete

Londra s-ar putea oferi să plătească 20 de miliarde de euro pentru Brexit. Berlinul afirmă că nu a primit oferte concrete

Premierul britanic Theresa May ar putea oferi 20 de miliarde de euro pentru a încheia divorţul de Uniunea Europeană. Potrivit ziarului Financial Times, propunerea a fost deja trimisă omologilor din mai multe capitale europene. De altă parte, Berlinul afirmă că nu a primit oferte concrete din partea Londrei cu privire la suma pe care este dispusă să o plătească, în contul obligaţiilor pe care şi le-a asumat, înainte să părăsească Uniunea Europeană, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Guvernului german, relatează Reuters.

Este prima oară când Londra avansează o sumă cu care să-şi achite datoriile în urma Brexitului. Nici echipa de negociatori a Bruxelles-ului n-a făcut până acum o evaluare oficială, dar mai mulţi demnitari europeni au declarat pentru France Presse, că factura ar fi mai aproape de 100 de miliarde.

Uniunea consideră că problema datoriilor şi drepturile cetăţenilor europeni rezidenţi în Marea Britanie trebuie reglementate înainte de negocierea viitoarelor relaţii bilaterale.

„Există discuţii la multe niveluri”, a recunoscut miercuri, pentru presă, adjunctul purtătorului de cuvânt al Guvernului de la Berlin Georg Streiter. Acesta a dezminţit astfel dezvăluirea ziarului The Financial Times, potrivit căreia Guvernul de la Londra i-a transmis cancelarului Angela Merkel că este pregătit să plătească 20 de miliarde de euro. „Noi nu am fost informaţi în avans despre vreo negociere a vreunei oferte concrete din partea Guvernului britanic”, a subliniat el, conform news.ro.

0