Lidera PAS solicită modificarea Constituției prin înlocuirea „limbii moldovenești” cu „limba română”: ,,Restabiliți un adevăr istoric”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, cere modificarea articolului 13 din Constituție prin înlocuirea sintagmei „limba moldovenească, funcționând pe baza grafiei latine” cu sintagma „limba română”.

Făcând trimitere la afirmațiile marelui lingvist basarabean, unul dintre cei mai mari lingviști ai secolului al XX-lea, Eugen Coșeriu, care declara în 1994 că:„A promova sub orice formă o limbă moldovenească deosebită de limba română este, din punct de vedere strict lingvistic, ori o greşeală naivă, ori o fraudă ştiinţifică; din punct de vedere istoric şi practic, e o absurditate şi o utopie; din punct de vedere politic, e o anulare a identităţii etnice şi culturale a unui popor şi deci un act de genocid etnico-cultural”, Sandu solicită tuturor deputaților să restabilească ,,un adevăr istoric” privind limba vorbită în Republica Moldova.

,,Le solicităm tuturor deputaților să restabilească un adevăr lingvistic și istoric și să susțină introducerea în Constituție a sintagmei ‘limba română'”, solicită lidera PAS.

De menționat că, deputații PLDM au elaborat un proiect de lege care urmează a fi remis Curții Constituționale, princiare propun modificarea articolului 13 din Constituție prin înlocuirea sintagmei „limba moldovenească, funcționând pe baza grafiei latine” cu sintagma „limba română”.

În nota informativă a proiectului se precizează că temei pentru elaborarea acestuia a servit Hotărârea Curții Constituționale nr. 36 din 5 decembrie 2013, care a statuat că „în cazul existenţei unor divergenţe între textul Declaraţiei de Independenţă şi textul Constituţiei, textul constituţional primar al Declaraţiei de Independenţă prevalează”. Astfel, pentru restabilirea adevărului istoric este absolut întemeiată inițiativa de revizuire a prevederilor constituționale prin înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română”.

Proiectul de lege elaborat de deputații liberal-democrați vine să restabilească consecvența și forța juridică a prevederilor Constituționale prin excluderea posibilității producerii unor confuzii referitoare la limba oficială a statului Republica Moldova.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...