Liberalii au depus o sesizare la Curtea Constituțională privind magazinele duty-free din Transnistria

by Genko Genko

Fracțiunea parlamentară a Partidului Liberal a depus luni, 11 mai, o sesizare la Curtea Constituțională, privind controlul constituționalității unor dispoziții din Codul Vamal ce legalizează deschiderea unor magazine de tip duty-free în regiunea transnistreană.

Potrivit deputaților PL, „prin autorizarea și legalizarea activității magazinelor duty-free, prin punctul de trecere peste podul de la Dubăsari, ce rezultă din dispozițiile contestate, au fost sfidate dispozițiile Constituționale ce reglementează caracterul inalienabil al teritoriului Republicii Moldova”.

Mai mult ca atât, deputații Partidului Liberal argumentează că astfel este grav afectat echilibrul bugetar, securitatea economică a statului și principiul protecției concurenței.

Liberalii au solicitat Curții Constituționale să exercite controlul constituționalității și să declare neconstituționale dispozițiile în acest sens.

Totodată, deputații PL au solicitat suspendarea activității magazinelor duty-free, până la soluționare în fond a cauzei, cu emiterea unei decizii sau hotărâri definitive a dispozițiilor legii contestate.

Amintim că magazinele duty-free din regiunea transnistreană au fost legalizate la începutul lunii aprilie, odată cu asumarea răspunderii de către Guvern asupra Legii bugetar-fiscale și vamale pentru 2015.

Atunci cu o inițiativă în acest sens a venit vicepremierul Victor Osipov, care a argumentat că astfel se va „demonstra deschidere către mediul de afaceri din Transnistria”.

CITIȚI ȘI...