Leancă se scuză în cazurile BEM și Aeroport: Eram premier de câteva săptămâni

by Genko Genko

Fostul premier Iurie Leancă pasează vina pe situația de la Banca de Economii pe fostul său coleg de partid, Vlad Filat, care i-ar fi sugerat că este bine ca statul să renunțe la pachetul majoritar de acțiuni.

Leancă a recunoscut că a făcut o greșeală atunci când a acceptat ca statul să renunțe la pachetul de control al BEM, dar susține că nu cunoștea situația în detaliu la acea oră.

„Am analizat acest subiect cu Vlad Filat care mi-a sugerat cedarea acțiunilor statului, era nevoie de o capitalizare urgentă, deși ulterior am constatat că breșa era mult mai mare, de câteva miliarde de lei. Recomandarea lui a fost diminuarea pachetului statului ceea ce ar fi atras o altă bancă care să preia BEM și să se schimbe managementul”, a declarat vineri Leancă, în cadrul unei emisiuni la Pro TV.

„Atunci când am venit în funcția de prim-ministru m-am bazat pe înțelegerea unor specialiști care înțeleg ce se întâmplă la Bancă de Economii”, a mai spus fostul liberal-democrat.

Aceeași atitudine Leancă o are și în legătură cu concesionarea Aeroportului către o companie din Federația Rusă. Fostul premier susține că nu cunoștea bine situația și că s-a bazat pe sfaturile Ministerului Economiei.

„Ministerul Economiei mi-a vorbit despre necesitatea concesionării pentru că și pista era deteriorată, era o situație dificilă. Nu am reușit să luăm împrumut de la BERD în acest sens”, a precizat acesta.

Mai mult decât atât, el a lăsat de înțeles că cineva l-ar fi păcălit în toată această situație.

„Mi s-a spus atunci că sunt acționari și din Coreea de Sud. Poate nu trebuia că acest lucru să fi fost făcut prin această licitație închisă. Asta într-adevăr ține de competență Ministerului Economiei, poate trebuia să cer suplimentar informații”, a menționat Iurie Leancă.

CITIȚI ȘI...