Leancă: Regret că nu am făcut mai mult în toamnă, înainte de alegeri

by Genko Genko

Prim-vicepreședintele PLDM, Iurie Leancă, este de părere că ar fi putut face mai multe lucruri în toamnă, înainte de alegeri, în calitatea sa de membru de partid.

Vorbind într-un interviu pentru Europa Liberă despre situația în care s-a pomenit astăzi Republica Moldova, Leancă a spus că nu are ce-și reproșa în activitatea sa de șef al Guvernului, dar regretă anumite decizii luate în toamna trecută.

„În calitate de premier, nu cred că puteam face mai mult. În calitate de politician, de prim-vicepreşedinte al partidului, cred că puteam face mult mai mult încă în toamna anului trecut, înainte de alegeri, dar acum e deja istorie”, a declarat Iurie Leancă.

În opinia sa, felul în care se derulează astăzi lucrurile la Chișinău împiedică apropierea țării noastre de obiectul său strategic, aderarea la Uniunea Europeană.

„Ceea ce se întâmplă la Chişinău, din păcate, nu ne va permite să ne mişcăm mai repede, nu ne va permite să generăm argumente despre faptul că într-adevăr dorim să partajăm aceleaşi valori, aceleaşi obiective. Iar lipsa de progres în acest domeniu sigur că ne va complica foarte mult dialogul cu Uniunea Europeană şi, în mod special, realizarea obiectivului final, cel de a devenit ţară membră a Uniunii Europene”, a precizat fostul premier.

Leancă a ținut să precizeze că regretă că nu se va mai regăsi în fruntea Guvernului, dar a dat asigurări că nu va părăsi politica.

„Bineînţeles că anumite regrete există. Fiindcă am lansat mai multe proiecte, am continuat mai multe activităţi iniţiate încă din 2009 şi aş fi dorit foarte mult să le finalizez. Pe de altă parte, există multiple provocări, cum ar fi lupta cu corupţia, reforma justiţiei, îmbunătăţirea calităţii vieţii şi bunăstării populaţiei. Şi aveam premisele necesare pentru acest lucru, aveam şi sprijinul din afară. Dar altfel, nu am regrete acum că nu voi putea continua, fiindcă am poziţia de membru al Parlamentului. Această poziţie îţi permite să ai o activitate intensă, eşti mai puţin încorsetat, astfel încât voi continua activitatea mea”, a spus Leancă.

Totodată, el a reiterat mesajul mai vechi, cum că nu-l va vota pe Chiril Gaburici la funcția de premier, dacă acesta nu va avea în spate o coaliție majoritară.

CITIȚI ȘI...