Leancă la BERD: Moldova nu se mai autopercepe drept republică post-sovietică

by Genko Genko

Moldova nu se mai autopercepe drept republică post-sovietică, a declarat prim-ministrul Iurie Leancă, aflat la Reuniunea anuală a Consiliului Guvernatorilor BERD, desfășurată la Varșovia.

”Am fost rugat să vorbesc astăzi din punctul de vedere al unei țări post-sovietice. Totuși, aș dori să folosesc această posibilitate pentru ca sa subliniez că Moldova a evoluat foarte mult din trecutul său și a mers înainte. Vreau să transmit un mesaj clar – Moldova nu se mai autopercepe drept republică post-sovietică. În ultimii aproape cinci ani, am a făcut pași decisivi în stabilirea unor relații strânse și ireversibile cu Uniunea Europeană”, a declarat Iurie Leancă.

Iurie Leancă a lansat o solicitare către Consiliul guvernatorilor BERD cu privire la semnarea unui Memorandum de Înțelegere privind Inițiativa Anticorupție Republica Moldova – BERD, care ar contribui la îmbunătățirea mediului de afaceri în țara noastră. ”Doar o toleranță zero față de corupție poate asigura un mediu de afaceri corect, în care potențialul economic se poate dezvolta, și în care politicile publice și proiectele de dezvoltare pot fi aplicate deplin. Rețeta noastră pentru promovarea reformelor economice este simplă: Guvernul trebuie să satisfacă nevoile businessului și nu invers, cum se întâmplă deseori. Din acest motiv am simplificat mai multe proceduri legate de mediul de afaceri”, a spus Premierul.

Leancă și-a încheiat discursul printr-o remarcă a schimbărilor pozitive din Polonia, după aderarea la Uniunea Europeană.

”Zece ani în urmă, în mai 2004, am asistat la cea mai mare lărgire a Uniunii Europene, când zece state, majoritatea dintre care au făcut parte din fostul bloc comunist, au aderat la Uniunea Europeană. Astăzi suntem în una dintre aceste țări. În urmă cu douăzeci de ani, Varșovia era un oraș gri, oamenii erau săraci, iar economia slab dezvoltată. Zece ani în urmă, Polonia a devenit stat membru al Uniunii Europene. Acum este suficient să faci o plimbare prin oraș ca să observi schimbările spre bine pe care Europa le-a edificat împreună cu cetățenii Poloniei. Polonia este una dintre țările care ne inspiră, iar dezvoltarea sa de la aderarea la Uniunea Europeană este cel mai bun argument care denotă necesitatea de a ne apropia de Uniunea Europeană”, a concluzionat Premierul.

CITIȚI ȘI...