Leancă, despre cele 100 de milioane de euro din partea UE: Conotația politică e mult mai importantă decât valoarea pecuniară

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Semnarea acordului privind oferirea de către Uniunea Europeană a celor o sută de milioane de euro susținere macrofinanciară pentru țara noastră are două obiective, și anume banii, care „niciodată nu strică, chiar și în țările mult mai bogate decât noi, iar pentru Moldova va fi un supliment important”, dar acest sprijin are și o conotație politică „la fel de importantă, dacă nu și mai importantă decât valoarea strict pecuniară”. De această părere este vicepreședintele Parlamentului și lider al Partidului Popular European din Moldova, Iurie Leancă, care recunoaște totuși că banii sunt oferiți „cu un oarecare avans de încredere”.

„Există într-adevăr un mesaj de încredere. Că e o încredere cu avans, ca să zic așa, sunt de acord că e pentru anumite realizări din perioada trecutului recent și prezentului și un avans pentru ceea ce urmează să facem. Dar este un element pozitiv și unul absolut necesar”, a menționat Iurie Leancă în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” e la TVR Moldova.

Cât ține de „contextul geopolitic” – un element adus în discuții de mai mulți actori politici, precum că acesta „îi obligă pe europeni să vină cu acești bani”, potrivit lui Leancă, „joacă un anumit rol, dar nu este unul decisiv”. „Cel puțin, nu de data asta”.

Vedeți li: Acordul privind asistența macrofinanciară de 100 milioane de euro din partea UE, semnat la Bruxelles

Prezent în același studiou, fostul președinte al Curții Constituționale Alexandru Tănase a menționat că „miza politică a acestei decizii este mult mai mare decât această sumă de bani”. „Mai mult ca atât, eu nu cred că astăzi suntem în situația când Guvernul nu se poate lipsi de acești bani. Din câte urmăresc, parametrii financiari sunt de asemenea natură încât Guvernul își poate plăti facturile fără a recurge la asistență externă. Eu cred că este un mesaj politic în primul rând. Este un mesaj care denotă clar și univoc sprijinul Uniunii Europene pentru reformele care au loc în Republica Moldova. Că aceste procese au loc puțin mai lent decât ne-am așteptat chiar și noi sau s-au așteptat europenii, bine, există mereu explicații și particularități care condiționează anumite reforme”, a spus Tănase.

Referindu-se la formațiunile de opoziție care au solicitat Uniunii Europene să nu ofere acești bani până când nu vor fi respectate toate recomandările Comisiei de la Veneția privind modificarea sistemului electoral, în opinia lui Tănase, în asemenea situație, opoziția „ar trebui să fie solidară cu guvernarea”. „Deoarece acești bani vin, până la urmă, pentru finanțarea întregii mașinării statale.Acești bani nu se vor duce în buzunarul puterii, ei vor merge pentru anumite obligațiuni statale sau pentru anumite investiții de care vor beneficia absolut toți cetățenii Republicii Moldova”, a explicat fostul președinte al CC.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...