La o săptămână de la vizita în Moldova, la Chișinău vine o nouă delegație a Comisiei de la Veneția

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

După vizita din 11-12 mai, la Chișinău vine o nouă delegație a Comisiei de la Veneția. De această dată, delegația vine să se informeze cu privire la proiectele de amendamente ale Constituției, cu privire la extinderea atribuțiilor președintelui care i-ar oferi acestuia dreptul de a dizolva Parlamentul, lansate anterior de Igor Dodon. Experții se vor afla la Chișinău în perioada 18-19 mai. 

Membrii delegației vor avea întâlniri cu reprezentanți ai Parlamentului, cu oficiali guvernamentali și alte părți interesate. Cel mai probabil, aceștia vor avea și o întâlnire cu inițiatorul proiectului. Deocamdată însă, Președinția nu a anunțat despre o întrevedere dintre Igor Dodon și membrii Comisiei de la Veneția.

Parlamentul însă a publicat orarul întrevederilor pe care membrii delegației le vor avea cu fracțiunile și grupurile parlamentare. Astfel, la ora 10:00, aceștia vor avea o întrevedere cu deputații fracțiunii parlamentare PDM, la 10:40 – cu deputații fracțiunii PSRM, la 11:20, cu fracțiunea parlamentară a PL, la 12:00 – cu deputații fracțiunii PCRM, la 12:40 – cu deputații fracțiunii PLDM, iar la 13:20 – cu membrii grupului parlamentar Popular European. Toate întrevederile vor avea loc în Parlament.

Amintim că la data de 28 februarie curent, președintele Igor Dodon a prezentat un proiect de lege pentru modificarea Constituției, propunând cinci cazuri suplimentare în care Parlamentul poate fi dizolvat, în condițiile în care, actualmente Constituția prevede doar două asemenea căi.

Astfel, Igor Dodon vrea să poată dizolva Parlamentul „după consultarea cu fracțiunile parlamentare” (1); dacă Parlamentul nu a implementat timp de un an voința poporului reprezentată prin referendum consultativ (2); atunci când referendumul privind demisia președintelui Republicii Moldova s-a soldat cu rezultat negativ sau a fost declarat nevalabil de Curtea Constituțională (3); dacă Parlamentul nu a adoptat legea bugetului de stat în termen de două luni de la începutul anului (4); sau „printr-un referendum inițiat de către Președinte” (5).


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...