La o lună de la lichidarea a cel puţin şase şcoli din ţară, PD pune „moratoriu” închiderii acestora. Maia Sandu, vinovată de toate relele

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

La patru luni şi jumătate de la demisia ministrului liberal al Educaţiei Corina Fusu, la trei luni de la reforma Guvernului când democrata Monica Babuc a devenit ministră a Educaţiei, Culturii şi Cercetării, precum şi la o lună de la închiderea şcolii profesionale din Ocniţa, dar şi a altor cinci şcoli de tip internat din Orhei, Rezina, Leova, Hânceşti, Cahul, Partidul Democrat vine cu iniţiativa de a pune „moratoriu” procesului de lichidare a şcolilor. Mai mult ca atât, potrivit PD, vinovată de situaţia proastă în care se află mai multe şcoli astăzi, se dovedeşte a fi „fosta guvernare” în persoana Maiei Sandu.

După cum a menţionat în cadrul briefingului săptămânal al PD, preşedintele formaţiunii Vlad Plahotniuc, a ţinut „să amintească” că „închiderea şcolilor a fost un proces demarat de cei care au administrat domeniul educaţiei în guvernarea precedentă”. Astfel, „foarte mulţi oameni au scris în adresa partidului, mi-au scris şi mie personal, dar s-au plâns şi colegilor mei, în legătură cu ceea ce se întâmplă după închiderea şcolilor din localităţile lor”.

„Împreună cu colegii de partid am solicitat de la Mininisterul Educaţiei, Culturii şi Cercetării o analiză pentru a înţelege cât mai bine ce se întâmplă în domeniu şi cum facem noi mai departe. Suntem nevoiţi să dăm dreptate oamenilor şi să recunoaştem că modul în care s-a desfăşurat în ultimul timp reforma în educaţie a avut multe calcule greşite şi, ca rezultat, consecinţe dramatice pentru zeci şi zeci de comunităţi”, a declatat Plahotniuc.

Vedeţi şi: (DOC) Ministerul Educaţiei mai lichidează o şcoală

Astfel, formaţiunea a luat „decizia politică” de a face „demersurile necesare pentru a stopa imediat, începând cu acest moment, orice închidere de şcoală”. „Dacă vreţi, am propus să instituitm un fel de moratoriu pe subiectul închiderii de şcoli în ţară. Nicio şcoală nu mai trebuie închisă până când nu evaluăm minuţios experienţa precedentă a optimizărilor în fiecare caz aparte şi identificăm soluţii care nu ar afecta interesele cetăţenilor şi a comunităţilor”, a afirmat coordonatorul guvernării.

Vedeţi şi: (DOC) Autoritățile lichidează mai multe şcoli

Tot în legătură cu acest subiect, formaţiunea susţine că va căuta soluţii pentru a uşura activitatea profesorilor în privinţa numărului mare de „raporarte şi evaluări pe care trebuie să le facă”, „taxele suplimentare pe care profesorii au fost impuşi să le achite în procesul de pregătire continuă”, precum şi simplificarea curriculei şcolare.

Amintim că nu mai devreme de luna septembrie curent, la iniţiativa Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, condus de democrata Monica Babuc, Guvernul Filip a luat decizia de a închide şcoala profesională din oraşul Ocniţa. Ulterior, la fel în urma propunerii ministerului de profil, Cabinetul de miniştri compus în totalitate de membri ai Partidului Democrat a luat decizia de lichidare a şcolii de tip internat pentru copii orfani şi ramași fără îngrijirea părinților, din oraşul Leova, şcolii de tip internat pentru copii orfani şi ramași fără îngrijirea părinților din oraşul Orhei, şcolii internat auxiliare din satul Sărata Galbenă, raionul Hânceşti, şcolii internat auxiliare din oraşul Rezina, precum şi şcolii internat auxiliare din Crihana Veche, raionul Cahul.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...