La Kiev lucrurile încep să se calmeze

by Genko Genko

Miniștrii europeni, prezenți și astăzi în capitala Kievului, încearcă să intermedieze un acord politic în Ucraina, pentru a opri astfel vărsările de sânge din ultimele zile, care reprezintă cele mai grave violențe pe care le-a trăit Ucraina de când s-a desprins de la Uniunea Sovietică, transmite Reuters.

Miniștrii de externe ai Franței, Germaniei și Poloniei speră ca ”noaptea de negocieri dificile” cu Ianukovici și opoziția să aducă un guvern interimar și alegeri anticipate, care ar mai calma puțin lucrurile în Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Ministrului de Externe polonez, declara în această noapte că ”negocierile continuă”, iar la ele participă atât reprezentanți ai opoziției cât și ai Puterii.

O reacție mai dură a venit din partea Casei Albe. Joe Biden, Vicepreședintele american, care a avut o discuție telefonică aseară cu Ianukovici, i-a cerut acestuia ”să retragă de urgență toate forțele militare și paramilitare, polițiști și lunetiști, și să se înceteze violențele. Totodată, într-un comunicat al Casei Albe se spune că SUA va aplica sancțiuni drastice tuturor celor ce se fac responsabili de vărsările de sânge.

Între timp, situația pare să se imbunătățească astăzi în Kiev. Metroul a reînceput să circule, iar aseară, în Parlament, s-a votat ca forțele de securitate să fie retrase din centrul capitalei.

În jurul prânzului sunt preconizate alte negocieri între Ianukovici și miniștrii de externe prezenți în capitala Ucrainei. Se speră ca în urma acestor negocieri să fie găsit un compromis în formarea guvernului de tranziție, precum și numirea datei alegerilor parlamentare și prezidențiale.

CITIȚI ȘI...