La câteva săptămâni după scandalul din jurul noii Legi a Educaţiei din Ucraina, Parlamentul Republicii Moldova ar putea lua o atitudine

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Parlamentul va elabora o declaraţie în care va cere Guvernului să ia atitudine faţă de scandaloasa lege a Educaţiei din Ucraina care prevede închiderea şcolilor cu predare în alte limbi decât cea ucraineană. Cel mai probabil, declaraţia va avea ca bază rezoluţia Adunării Parlamentare a Consiliului Europei la acest subiect, şi va fi adresată autorităţilor ţării vecine în calitate de poziţie oficială a autorităţilor Republicii Moldova.

Cu o propunere în acest sens a venit, în cadrul şedinţei plenare de astăzi, deputatul socialist Vlad Bătrîncea, vicepreşedinte al Comisiei parlamentare Educaţie. Acesta a replicat că autorităţile moldoveneşti nu au dat nicio reacţie oficială, precum nici nu au aprobat nicio hotărâre oficială în legătură cu acest subiect. „A fost reacţia foarte dură a Guvernului României, preşedintelui României, Guvernului Ungariei. De exemplu, preşedintele României a anulat vizita la Kiev până la soluţionarea acestei probleme. Ministrul de Externe al Ungariei a anulat vizita la Kiev cu aceleaşi argumente. Deoarece noua lege a Educaţiei practic închide toate şcolile cu predare în alte limbi decât limba ucraineană”, a menţionat deputatul socialist precizând că doar în regiunea Cernăuţi sunt patru şcoli cu predare în „limba moldovenească”.

În context, Vlad Bătrîncea a menţionat că „absolut toată comunitatea internaţională a condamnat această lege a Educaţiei a Ucrainei”, iar „unicul Guvern care a tăcut şi nu a venit cu nicio reacţie oficială este Guvernul Republicii Moldova”. „A fost o reacţie a preşedintelui Republicii Moldova, domnul Igor Dodon, însă noi suntem în aşteptarea unei reacţii foarte clare a Guvernului Republicii Moldova, de aceea propunem audierea domnului prim-ministru Pavel Filip ca să aflăm de ce prim-ministrul nu a venit cu nicio reacţie”, a mai propus socialistul.

La rândul său, popular-europeanul Valeriu Ghileţchi a venit cu propunerea de a elabora o declaraţie a Parlamentului în care „am putea să-i cerem Guvernului să ia atitudine”. „Dar din nou, ţinând cont de sensibilitatea acestei probleme, să le transmitem vecinilor noştri din Ucraina care sunt îngrijorările noastre privind legea pe care au adoptat-o. Nu ar strica ca autorităţile din Ucraina să ştie care este poziţia Parlamentului Republicii Moldova, ulterior şi a Guvernului Republicii Moldova vizavi de această problemă”, a propus acesta.

Vlad Bătrîncea a acceptat propunerea, precizând că socialiştii vor propune un text al unei asemenea declaraţii. De altă parte, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a propus crearea unui grup parlamentar din care să facă parte membrii tuturor fracţiunilor astfel ca textul declaraţiei care va fi propus spre vot să fie acceptat de reprezentanţii tuturor fracţiunilor parlamentare şi nu „decimat” în şedinţa plenară.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...