Kovesi: Un miliard de euro trebuie să intre în bugetul României în urma investigațiilor DNA

Kovesi: Un miliard de euro trebuie să intre în bugetul României în urma investigațiilor DNA

Aproximativ un miliard de euro trebuie să intre în bugetul statului în urma investigațiilor Direcției Naționale Anticorupție din România, a declarat marți procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi. Ea arătat, în cadrul unei conferințe privind recuperarea prejudiciilor produse în dosare în care s-au pronunțat hotărâri definitive, că faptul că banii nu intră efectiv în bugetul statului nu ține de legislație, ci de modul în care se ține cont de hotărârile judecătorești, care trebuie respectate.

„Am considerat întotdeauna că recuperarea prejudiciului este importantă. Trebuie să avem în vedere specificul investigațiilor DNA, vorbim de fapte de corupție la nivel înalt, persoane cu funcții importante sau averi impresionante. Și așteptările noastre sunt mai mari când vorbim de recuperarea prejudiciului”, a spus Kovesi la conferința desfășurată la Centrul de Investigații Media.

Ea a afirmat că datele statistice indică faptul că această prioritate a fost îndeplinită, cel puțin de procurorii DNA.

„Sunt niște cifre relevante. Dacă am depășit etapa identificării bunurilor, am ajuns în etapa confiscării, dar trebuie să ne întrebăm ce se întâmplă cu aceste hotărâri. Noi, ca procurori, ne-am îndeplinit atribuțiile, mai departe este datoria organismelor financiare”, a mai spus Kovesi.

Ea a precizat că atunci când se vorbește de indisponibilizarea bunurilor se face referire doar la cele de pe teritoriul României, însă este interesantă tendința infractorilor de a-și deschide conturi în alte țări.

0