Kommersant: Ilan Șor a reluat negocierile privind vânzarea Aerportului Chișinău. Cere 200 milioane de Euro

by D M
Distribuiti mai departe...

Omul de afaceri rus Roman Troțenko, co-proprietar al corporației AEON, manifestă din nou interes asupra Aeroportului din Chișinău. Reprezentanții afaceristului rus au început tratativele cu reprezentanții companiei Avia Invest, în spatele căreia se află omul de afaceri Ilan Șor, însă nu au ajuns la o înțelegere în privința prețului, scrie publicația rusă Kommersant.

Co-proprietarul corporației AEON, Roman Troțenko, a intensificat negocierile privind achiziționarea Aeroportului Internațional din Chișinău. Reprezentanții săi s-au întâlnit cu reprezentanții omului de afaceri Ilan Șor la sfârșitul lunii iunie-începutul lunii iulie, spun sursele Kommersant.

Publicația menționează faptul că Ilan Șor controlează compania Avia Invest, care administrează aeroportul, acesta fiind directorul consiliului administrativ.

 

În timpul negocierilor, părțile au încercat să ajungă la o înțelegere în privința transferului controlului asupra aeroportului. Reprezentanții proprietarului Avia Invest au numit o sumă de aproximativ 200 de milioane de dolari, un preț exagerat pentru potențialul cumpărător, scrie Kommersant.

Mai mult, sursele publicației notează că în contextul politic actual, părțile „nu au o viziune clară supra securității investiției”, activul prezentând riscuri politice mari.

Omul de afaceri rus a mai avut tentative de a obține controlul asupra activelor Aeroportului Chișinău în 2013, apoi în perioada 2015-2016. Roman Troțenko a refuzat să comenteze acest subiect pentru Kommersant.

AEON este un holding specializat în investiții, administrația aeroporturilor și transportului maritim. Roman Troțenko este coproprietar al acestui holding, fiind, de asemenea, și consilier al președintelui companiei rusești de stat „Rosneft”.

Compania Avia Invest a primit în concesiune Aeroportul Chișinău pentru 49 de ani la 30 august 2013. În condițiile contractului, încheiat între Agenția Proprietății Publice și Avia Invest, compania trebuie să investească în dezvoltarea aeroportului 244,2 milioane de euro și să genereze 1% din venituri în bugetul Republicii Moldova. Până la sfârșitul anului 2018, concesionarul a investit 87 milioane de euro, iar traficul de pasageri al aeroportului în anul 2018 a fost de 2,9 milioane de persoane.

Avia Invest a fost fondată pe 2 august 2013, cu un capital social de 85,1 milioane de lei, divizat în părți egale între firmele rusești Habarovski Aeroport și Kolomenski Zavod, scria mold-street.com.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...