Klaus Iohannis către deputații români: O democrație autentică nu poate fi funcțională fără un Parlament puternic

by Genko Genko

„O democrație autentică nu poate fi funcțională fără un Parlament puternic, iar o Românie modernă nu se poate dezvolta fără un cadru legislativ coerent. Așadar, misiunea dumneavoastră este una esențială pentru progresul țării, pentru că de îndeplinirea ei depind performanța și stabilitatea arhitecturii instituționale a statului”. Acesta a fost mesajul președintelui român Klaus Iohannis, în cadrul discursului susținut în plenul reunit al Senatului și Camerei Deputaților, cu ocazia sărbătoririi a 140 de ani de la proclamarea Independenței de Stat a României și a Zilei Europei.

Șeful statului român a spus că cetățenii sunt interesați de „modul în care acțiunile autorităților publice le sunt benefice vieții lor și viitorului copiilor lor” și mai puțin de declarațiile „solemne” ale politicienilor.

„La 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, marile demonstrații din luna februarie a acestui an au exprimat angajamentul unei noi generații de a reîncărca în conținut și semnificație noțiunile de libertate, stat de drept și democrație. De-a lungul istoriei, românii au arătat în diverse feluri direcția și valorile la care vor să adere. Este rolul clasei politice să audă și să înțeleagă vocile lor, precum și să le fructifice printr-o relație de încredere între politicieni, instituții și cetățeni, demnă de statutul european al României”, a arătat Klaus Iohannis, potrivit Agerpres.

Președintele a vorbit, în discursul său, despre semnificația zilei de 9 Mai în România.

„9 Mai este o zi cu multiple valențe istorice și politice pentru România. Aniversăm astăzi 140 de ani de la declararea Independenței de Stat și celebrăm, în același timp, Ziua Europei. Astfel de momente sunt un prilej nu doar pentru a rememora evenimente, ci, mai ales, pentru a stărui mai mult asupra semnificațiilor lor. Am dorit să mă adresez astăzi Parlamentului pentru că aici este forul suprem de reprezentare și dezbatere, cel mai potrivit loc în care să vorbim despre responsabilitatea de a înțelege resorturile prin care, în perioade dificile din trecut, România a progresat și s-a modernizat. Din această perspectivă, faptele celor care au pregătit politic Independența României, precum și memoria celor care s-au sacrificat pentru ea ne fac cu atât mai conștienți de răspunderea și datoria care, peste secole, ne revin nouă”, a subliniat președintele.

Klaus Iohannis a arătat că obținerea independenței României a fost expresia consensului politic și a sprijinului popular, o „dovadă a conlucrării dintre autoritățile statului și toate corpurile societății”. Șeful statului a menționat că independența s-a consfințit prin eforturile diplomatice ale politicienilor care au reprezentat România la Congresul de Pace de la Berlin.

„Independența României a fost consolidată și printr-o modernizare constituțională, legislativă, instituțională și economică, pe parcursul câtorva decenii. În tot acest proces, responsabilitatea și angajamentul forțelor politice spre un progres de factură europeană au jucat un rol extrem de important”, a afirmat șeful statului.

El a punctat și că realizările istorice din 1848, 1859, 1877 și 1918 demonstrează că „politica adevărată presupune urmărirea stăruitoare, uneori pe parcursul multor ani, a obiectivelor naționale”.

„Mesajul faptelor excepționale ale înaintașilor noștri este că un proiect de țară, construit în jurul marilor valori naționale, are nevoie de clarviziunea clasei politice, dar și de coeziunea dintre aceasta și societate. Independența și Marea Unire, cei doi piloni istorici fundamentali ai existenței și dezvoltării României moderne, precum și, mai recent, integrarea europeană și euroatlantică ne arată că atingerea obiectivelor noastre fundamentale nu se poate realiza fără participarea activă a României la procesele politice europene și internaționale”, a precizat președintele Klaus Iohannis.

CITIȚI ȘI...