Klaus Iohannis anunță un nou pachet de sprijin pentru cetățenii Republicii Moldova: România va furniza până la 200.000 de doze de vaccin anti-COVID-19 și va sprijini în continuare societatea civilă și lupta anti-corupție

by D M
Distribuiti mai departe...

Președintele Klaus Iohannis a anunțat marți, la Chișinău, un nou pachet de sprijin din partea României pentru cetățenii Republicii Moldova care include susținerea procesului de vaccinare anti-COVID-19 a cetățenilor Republicii Moldova, prin furnizarea a până la 200.000 de doze de vaccin și trimiterea, la Chișinău, în etapa imediat următoare, a unei echipe de experți români, care să împărtășească din experiența României și să ajute la pregătirea Strategiei de vaccinare. Din punct de vedere politic, șeful statului a subliniat că votul la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova a fost unul “istoric” și reprezintă un semnal în privinţa direcţiei în care cetăţenii moldoveni doresc ca ţara să se îndrepte, exprimându-şi speranţa ca forţele politice “să nu acţioneze în sens contrar”.

“Suntem alături de Președintele Republicii Moldova, doamna Maia Sandu, și suntem pregătiți să furnizăm întreaga asistență de care este nevoie pentru implementarea cu succes a programului său reformator și pentru gestionarea multiplelor crize cu care Republica Moldova se confruntă”, a spus președintele, în cadrul unor declarații de presă alături de noul său omolog din Republica Moldova, Maia Sandu, pe care a invitat-o să efectueze o vizită la București și alături de care a adoptat o Declarație comună care își propune să consolideze parteneriatul strategic dintre România și Republica Moldova.

 

Potrivit lui Iohannis, prin acest pachet de sprijin, România are în vedere mai multe forme de ajutor în domeniul sănătății, în privința susținerii luptei anti-corupție și a consolidării societății civile și a independenței mass-media.

În ce privește domeniul sănătății, șeful statului a anunțat susținerea din partea a României a “procesului de vaccinare anti-COVID-19 a cetățenilor Republicii Moldova, prin furnizarea a până la 200.000 de doze de vaccin și trimiterea, la Chișinău, în etapa imediat următoare, a unei echipe de experți români, care să împărtășească din experiența României și să ajute la pregătirea Strategiei de vaccinare”.

Este însă necesară o cooperare strânsă cu autoritățile de specialitate ale Republicii Moldova și implicarea acestora. România va furniza – așa cum a mai făcut-o – medicamente, echipamente medicale și de protecție pentru îngrijirea pacienților COVID-19. (…) De asemenea, Ministerul Apărării Naționale din România va realiza transferul către Republica Moldova a unei donații separate de medicamente și echipamente destinate combaterii pandemiei de COVID-19“, a spus Iohannis, având în vedere că anul acesta Bucureștiul a trimis în Republica Moldova o echipă de medici și asistenți medicali care să sprijine lucrătorii din sistemul sanitar din Republica Moldova în lupta împotriva pandemiei.

Șeful statului a arătat că România are în vedere sprijinirea agricultorilor din Republica Moldova prin acordarea ca ajutor extern a unei cantități de motorină de aproximativ 6.000 de tone.

“Vom continua sprijinul pentru consolidarea societății civile și a independenței mass-media din Republica Moldova, prin realizarea, în 2021, a unei noi contribuții financiare, cel puțin echivalentă cu cea efectuată în noiembrie 2020, respectiv de 250.000 de euro”, a mai spus el.

De asemenea, Klaus Iohannis a arătat că România și Republica Moldova vor iniția o cooperare aprofundată pe linia justiției şi a luptei anti-corupție, aspecte solicitate și de noul președinte al Republicii Moldova, Maia Sandu.

România mai are în vedere și semnarea cât mai rapidă a Protocolului de colaborare în domeniul educației pentru perioada 2021 – 2025, care va permite susținerea procesului de reformă a sistemului de învățământ din Republica Moldova, precum și acordarea de locuri de studii, cu bursă și fără bursă, în învățământul preuniversitar și superior de stat.

Iohannis a mai arătat că a convenit cu președintele Maia Sandu că este importantă continuarea proiectelor comune de interconectare strategică, mai ales în domenii precum energie, infrastructură rutieră și feroviară, comunicații.

“Am discutat despre necesitatea continuării, în siguranță, a investițiilor românești în Republica Moldova și am asigurat-o pe doamna Președinte că avem întreaga disponibilitate pentru a realiza investiții în beneficiul tuturor cetățenilor Republicii Moldova, indiferent de zona geografică unde locuiesc, limba vorbită, confesiunea sau orientarea politică, așa cum am făcut și până acum”, a subliniat președintele.

Șeful statului a arătat că cele două părți au fost de acord să depună împreună eforturi pentru consolidarea comunității de limbă, cultură și istorie dintre România și Republica Moldova și pentru promovarea patrimoniului cultural comun, care este parte integrantă a patrimoniului european.

Totodată, în cadrul discuțiilor, Iohannis a subliniat “relevanța majoră acordată de România reglementării conflictului din regiunea transnistreană cu respectarea integrității teritoriale şi a suveranității Republicii Moldova și, mai ales, fără afectarea viitorului său pro-european”.

Pentru a continua dialogul nostru, am adresat doamnei Președinte Maia Sandu invitația de a efectua o vizită oficială la București. (…) Vă rog să contați, doamnă Președinte, pe ajutorul meu și al României!“, a conchis Klaus Iohannis, referindu-se și la declarația comună adoptată.

Președintele Klaus Iohannis a efectuat, marți, 29 decembrie, o vizită oficială la Chișinău, la invitația noului președinte al Republicii Moldova Maia Sandu, care și-a preluat mandatul prezidențial la 24 decembrie.

Vizita șefului statului la Chișinău, prima după cinci ani, este prima vizită la nivel înalt primită, la Chișinău, de Maia Sandu, după preluarea mandatului de președinte, în urma votului covârșitor exprimat de către cetățenii Republicii Moldova în favoarea sa la alegerile prezidențiale din data de 15 noiembrie.

Președinții României și Republicii Moldova, Klaus Iohannis și Maia Sandu, au adoptat marți, la Chișinău, o Declarație comună destinată consolidării parteneriatului strategic bilateral, liderii de ambele maluri ale Prutului reafirmând relația specială dintre București și Chișinău la aniversarea, în 2020, a zece ani de la semnarea Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, precum și angajamentul Republicii Moldova de a urma parcursul european și de a implementa reformele democratice necesare în acest sens.

“România și Republica Moldova reconfirmă faptul că locul firesc al Republicii Moldova se află în familia europeană. (…) România se angajează să rămână cel mai sincer susținător al cetățenilor Republicii Moldova, așa cum a acționat deja și va continua să o facă în contextul crizei generate de pandemia de COVID-19.  La rândul său, Republica Moldova își reafirmă hotărârea de a continua edificarea unui stat democratic și prosper, inclusiv prin consolidarea parcursului său european și beneficiind de sprijinul și cooperarea oferite în cadrul Parteneriatului Strategic bilateral”, se arată în textul declarației adoptate de președinții Iohannis și Sandu.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...

Comments are closed.