Kievul pro-occidental, atac dur la drepturile românilor din Ucraina:,,Îngrijorare” la București

Kievul pro-occidental, atac dur la drepturile românilor din Ucraina:,,Îngrijorare” la București

Administrația pro-occidentală ucraineană a lansat un nou atac la adresa drepturilor minorităților. Vizată este ca de obicei minoritatea rusă, dar odată cu aceasta au de suferit și celelalte comunități – română, ungară, poloneză. Noua lege adoptată la Kiev reprezintă o mare lovitură împotriva comunității românești din Ucraina și a altor minorități etnice, fiindcă desființează sistemul de învățământ în limba maternă.

Ministerul Afacerilor Externe de la București anunță că a luat notă cu îngrijorare de forma adoptată la 5 septembrie 2017 de către Rada Supremă a Ucrainei a noii Legi a Învățământului, în special a articolului 7 al acesteia, care vizează învățământul în limbile minorităților naționale.

Ministerul Afacerilor Externe reamintește că, potrivit prevederilor Convenției – cadru pentru protecția minorităților naționale, statele se angajează să recunoască dreptul oricărei persoane aparținând unei minorități naționale de a învăța limba sa maternă. Necesitatea conformității cu normele internaționale în materie a fost semnalată permanent de partea română în dialogul cu partea ucraineană pe tema promovării și protejării drepturilor persoanelor aparținând minorității naționale române din Ucraina.

,,În acest sens, tema învățământului în limba maternă pentru etnicii români din Ucraina se va afla prioritar pe agenda secretarului de stat Victor Micula, care se va deplasa la Kiev săptămâna viitoare tocmai pentru a discuta despre minoritatea română din Ucraina. Ne exprimăm așteptarea ca drepturile persoanelor aparținând minorității române din Ucraina sa fie prezervate și subliniem preocuparea constantă a autorităților române față de această problematică”, se spune în comunicatul MAE.

0