Kievul acuză Moscova de propagandă pentru a-și justifica agresiunea

by Genko Genko

Ucraina a acuzat sâmbătă Rusia că a lansat o campanie de propagandă pentru a-și justifica agresiunea în estul țării, confruntat cu o insurecție separatistă prorusă, și pentru a submina legitimitatea noului președinte prooccidental, Petro Poroșenko, informează sâmbătă AFP.

După confruntările violente de la începutul săptămânii de pe aeroportul internațional din Donețk, ciocnirile se multiplică între insurgenți și forțele guvernamentale, în condițiile în care două delegații de observatori internaționali ai OSCE sunt date dispărute.

Moscova a denunțat ”o operațiune de pedepsire” din partea Kievului și a făcut apel la încetarea operațiunilor militare în vederea unui dialog cu separatiștii.

”Kremlinul nu încetează să facă declarații bazate pe emoție și să inventeze informații cu scopul de a susține agresiunea rusă”, a denunțat ministrul ucrainean de externe, Andrei Deșcița. ”Campania masivă de informare lansată în ultimele zile de Kremlin împotriva operațiunii antiteroriste, cu un discurs dublu și informații false, arată un lucru: este ultima șansă pentru Rusia de a încerca să influențeze opinia publică internațională”, a precizat șeful diplomației ucrainene într-un articol publicat de ziarul anglofon Kyiv Post. ”Livrarea de arme alături de medicamente și de alte lucruri este cel puțin contradictorie”, a denunțat Deșcița. Potrivit înaltului diplomat ucrainean, Rusia caută să submineze legitimitatea lui Petro Poroșenko, ales din primul tur la 25 mai.

Poroșenko urmează să se întâlnească la 4 iunie, în Polonia, cu președintele SUA, Barack Obama, înainte de ceremonia prilejuită de comemorarea debarcării aliaților în Franța, din 6 iunie, la care participă și președintele rus, Vladimir Putin. Barack Obama vrea să-i exprime direct președintelui ales ”angajamentul său față de Ucraina”, a precizat consilierul său adjunct pentru securitate națională, Ben Rhodes.

CITIȚI ȘI...