Kerry anunţă că a avut discuţii „sincere” cu Putin şi Lavrov

by Genko Genko

Secretarul de Stat american, John Kerry, a apreciat, marţi, că a avut discuţii „sincere” despre Ucraina, Siria şi Iran atât cu preşedintele rus, Vladimir Putin, cât şi cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, relatează Reuters.

„Am avut discuţii sincere cu preşedintele Putin şi ministrul de Externe Lavrov asupra unor dosare-cheie, între care Iran, Siria şi Ucraina”, a anunţat Kerry într-un mesaj postat pe Twitter.

„Este important să păstrăm liniile de comunicare între Statele Unite şi Russia”, a adăugat el.

John Kerry s-a întâlnit marţi, la Soci, cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, şi cu preşedintele rus, Vladimir Putin.

Secretarul de stat american şi şeful diplomaţiei ruse au depus coroane de flori la un memorial dedicat victimelor celui de-al Doilea Război Mondial.

O purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe a declarat că Lavrov i-a oferit lui Kerry un coş cu roşii şi cartofi, o posibilă aluzie la decizia Rusiei de a interzice importurile de fructe şi legume din Europa ca răspuns la sancţiunile occidentale.

Relaţiile dintre Washington şi Moscova s-au deteriorat mai ales după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014 şi s-a poziţionat de partea rebelilor proruşi în conflictul armat din estul Ucrainei. La rândul său, Moscova acuză Washingtonul că a orchestrat înlăturarea de la putere a fostului preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici.

Conflictul din estul Ucrainei s-a soldat cu peste 6.100 de morţi, potrivit ultimului bilanţ.

CITIȚI ȘI...